29. septembar 2016.29. sep 2016.
OTKRIVENA BISTA MIHAILU ĐURIĆU

POŠTOVANjE ZNAMENITOM ŠAPČANINU

Predstavnici grada Šapca, prisustvovali su u ponedeljak, u parku Mali Tašmajdan, ispred amfiteatra na otvorenom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, svečanom otkrivanju biste istaknutom Šapčaninu i najznamenitijem srpskom filozofu 20. veka, Mihailu Đuriću. Bistu Mihailu Đuriću, svečano su otkrili ministar prosvete Mladen Šarčević i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.
U ime grada Šapca ovom svečanom činu su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika za pitanja obrazovanja dr Goran Stojićević, saradnik za kulturu Gradske uprave grada Šapca Dejan Živanović i Miloš Stanojčić, pravnik i doktorant na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oni su u razgovoru sa profesorima Danilom Bastom i Jovicom Trkuljom, istakli zajednički interes i nameru da ove godine na petogodišnjicu od smrti Mihaila Đurića, zajedno nastupe u cilju promovisanja lika i dela ovog znamenitog Šapčanina. U tom pravcu dogovoreno je da koordinisanim radnjama, grad Šabac i Pravni fakultet, u narednih mesec dana pripreme i na dostojan način obeleže godišnjicu Đurićeve smrti.
- To bi trebalo da se uradi na jedan skroman i nenametljiv način, kakav je uostalom za života bio i sam Mihailo Đurić ““ rekao je dr Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika Šapca za oblast obrazovanja.
Mihailo Đurić (1925-2011), bio je srpski filozof, sociolog, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član SANU. Rođen je 1925. godine u Šapcu. Njegov naučni opus je veoma obiman. Pored brojnih članaka, seminara i simpozijuma u kojima je učestvovao, uredništva u brojnim naučnim časopisima, napisao je veliki broj radova, od čega nekoliko knjiga koje su objavljene na nemačkom jeziku. Izdavačka kuća Službeni glasnik, objavila je Sabrana dela Mihaila Đurića u 12 knjiga. Profesor Đurić, u žižu interesovanja došao je 1971. godine, kada je zbog javne kritike predloženih ustavnih amandmana bio prognan sa Pravnog fakulteta, a kasnije zbog istog i osuđen na zatvorsku kaznu od dve godine (kasnije smanjena na devet meseci). U krugu kolega i prijatelja koji su ga dobro poznavali, važio je za izuzetno čestitog, moralnog i skromnog čoveka. Shodno naučnom doprinosu i ljudskim kvalitetima, Mihailo Đurić, neupitno, svrstava se u red najistaknutijih Šapčana.
D.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa