29. septembar 2016.29. sep 2016.
BELE BUNDEVE PETRA VEŠIĆA IZ MAČVANSKOG METKOVIĆA

LEK PROTIV GRIPA

Sastavni deo brojnih lekova i ukusnih jela. Najslađi komadi iz starog šporeta
Pored pšenice, kukuruza, soje, lucerke i drugih tradicionalnih poljoprivrednih kultura za Mačvane, Petar Vešić, ugledni domaćin iz Metkovića, više od deset godina u setvenoj strukturi, na svojim i njivama koje uzima u zakup, gaji bele bundeve. Tako je postupio i ove godine. Greške nema o čemu najbolje svedoči njegova njiva od pedesetak ari, nedaleko od kuće. Bele bundeve koje prolaznici mogu uvek da vide, jer su kraj prometnog asfaltnog puta, rodile su kao retko kada.
- Sve im je pogodovalo, počev od setve, nicanja i kompletne dalje nege koju uredno sprovodim. Očekujem solidan prinos ( oko dva vagona sa 50 ari ) i lepu zaradu. Sigurno i to se ponavlja dugo, biće više nego od pšenice ili kukuruza, koje mi bez obzira na sve tradicionalno sejemo.
Bundeve nisu zahtevne. Ali nema sumnje, mora se malo povesti računa, počev od dobre selekcije semena, koju sam sprovodim, do zaštite od korova. Konkretno, sada su dobro rodile. Moj rad i trud nije izostao, a evo tako reći pred berbu uočavam napad nekog crva koji bi mogao da im naudi, kaže Petar.
Svoje “ljubimice“ propisno neguje i stalno nadzire. Kad treba zaliva ih, a mušterije znaju da cene kvalitet koji postiže.
- Sa plasmanom i kvalitetom nema problema. Potražnja je gotovo uvek veća nego ponuda. Moji kupci, unapred rezervišu robu. Uglavnom je prodajem u svežem stanju, mada na pijaci dobro idu i komadi iz starog šporeta. Za to je već zadužena supruga Jela. Ljudi su uočili da su bele bundeve dobar lek za mnoge bolesti. Pozitivno doprinose lečenju od gripa. Mogu se jesti i kao dodaci raznim jelima, zaključuje naš sagovornik, zadovoljan kako su bele bundeve ove godine prosto načičkane na njegovoj njivi, nedaleko od kuće.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa