29. septembar 2016.29. sep 2016.
Još jedna sezona iza šabačke gradske bašte

Nevladin sektor uspešan u poljoprivredi

Gradska bašta u Šapcu završava još jednu uspešnu sezonu proizvodnje povrća na tradicionalan način bez upotrebe hemijskih preparata. Preko trideset baštovana proizveli su za svoje potrebe paradajza, krastavca, luka, krompira te začinskog bilja. Deo se našao i po prvi put i na tržištu.
-Prvi put smo deo proizvoda prodali i na taj način došli do sredstava koje možemo uložiti u dalji razvoj bašte. Proizvodi su se mogli naručiti na internetu, te zainteresovani su mogli da dođu lično u baštu i uberu povrće koje žele a imali smo i dostavu na vrata kupca. Ove godine Šabačka gradska bašta je svakako postala gradski brend čije ime je otišlo daleko van naših atara. Početkom godine podržana za projekat ,,Zdrava hrana svakog dana“ od strane Trag Fondacije, Grada Šapca te Direkcije za poljoprivredu Grada Šapca koncept Šabačke gradske bašte pokazuje da je postao održiv, kaže u ime organizacije projekta Darko Pavlović.
Novac od prodaje proizvoda biće uloženo u tekuće potrebe same bašte kao što je pribavljanje potrebnog alata: trimer za košenje, motike, kolica i sličnog baštenskog pribora. Deo je već nabavljen mahom ličnim sredstvima, a korisnici parcela ga zajednički koriste i čuvaju.
Proizvodnja se širi na začinsko i lekovito bilje za sledeću godinu kao i priprema medijske kampanje sa ciljem dolaska novih korisnika i iskorišćavanjem punih kapaciteta.
-Zainteresovani građani podstaknuti iskustvima postojećih korisnika već nam se javljaju a tokom godine smo radili i na uklanjanju stigme da je bašta predodređena samo za siromašne. Verujemo da će saradnja sa gradskom upravom biti nastavljena obzirom na ostvarenu dosadašnju na obostrano zadovoljstvo. Takođe u planu je registrovanje Udruženja ,,Šabačka gradska bašta“ što predstavlja evoluciju naše ideje, navodi Pavlović.
Projekat bašte do sada je podržan od strane više donatora sa oko 400.000 dinara. Sa toliko novca uspeo je da postane samoodrživ i svakako jedan od lidera ovakvog koncepta u Srbiji. Sredstva su korišćena za razvijanje edukativnih i inkluzivnih radionica, digitalnu promociju kao i tehničku pripremu same parcele. U gradskoj bašti ne kriju da ideje crpe iz ,,nešto starijih“ sličnih projekata iz evropskih zemalja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa