29. septembar 2016.29. sep 2016.
VETERINARIMA MALINA KAO DODATNI PRIHOD

ISPLATIVA UZ MALO POSLA

Već godinama je u našoj zemlji trend da se, često i neobrazovani ljudi, sele u grad u potrazi za poslom, dok im zemlja u selu ostaje neobrađena. Ipak, s vremena na vreme čuje se i za one koji su shvatili potencijale poljoprivrede, pa su se sa fakultetskim diplomama “dohvatili motike“. Primer za to su veterinari Slađana i Nikola Rakić, koji u Gornjoj Vranjskoj gaje malinu.
Slađana je na doktorskim studijama, dok Nikola radi, ali im poljoprivreda predstavlja dodatni izvor prihoda. Za malinu su se, kažu opredelili, jer oko nje nema mnogo posla, a sorta koju su posadili vrati uloženo već u prvoj godini. Da bi spojili brigu o dvoje male dece, Nikolin posao, ali i plastenike i stoku, oko kojih pomažu Nikolinim roditeljima, malina se pokazala kao idealna.
- Prošle jeseni smo posadili 40 ari “Polane“. To je sorta koja stiže iste godine i ako se posadi na proleće, daje rod tog leta. Za razliku od onih sorti koje stižu u junu i rađaju samo mesec dana, ova stiže nešto kasnije, ali zato može da se bere do prvog mraza, navodi Nikola.
Sadnice su doneli iz Slađaninog rodnog Prijepolja. Očekivani prinos je oko 1 kilograma po sadnici, međutim, zbog obilnih kiša ove godine rod je bio manji. Beru se svaka tri dana, a radnu snagu, kažu, nije lako naći.
- Četvoročlana porodica može da obrađuje pola hektara. Trenutno maline otkupljuje samo jedna hladnjača, po ceni od 160 dinara. To je solidno. Nije velika zarada, ali se isplati. Zbog toga planiramo proširenje sledeće godine. Pored ovih 2.000 sadnica, zasadićemo još toliko, kaže Rakić.
Prednost ove sorte malina je i ta što se pored roda, prodaju i izdanci, odnosno nove sadnice. Izdanci, inače, stalno izbijaju i ubrzo počinju da rađaju, pa se zasad sam umnožava. Posle prvog mraza, kada više neće moći da se beru, sadnice se kose, da bi na proleće rasli ponovo.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa