29. septembar 2016.29. sep 2016.
VRAĆANjE ODUZETOG ZEMLjIŠTA U OPŠTINI BOGATIĆ ZAPALO U ĆORSOKAK

NEDOSTAJE 247 HEKTARA

Ni posle 25 godina od usvajanja Zakona o vraćanju oduzete zemlje seljacima u opštini Bogatić, ovaj problem nije rešen. Naime, u Komisiji za vraćanje zemljišta ove lokalne samouprave zavedeno je ukupno 533 predmeta i u ovom broju je i postupano. Pravosnažna rešenja doneta su za 478 predmeta-zahteva. I ako je od usvajanja Zakona proteklo mnogo vremena, 55 predmeta nisu do danas pravosnažno okončani ali se po istim postupa. Ukupna površina oduzetog zemljišta je 2.080,4331 hektar. Zemljište je od druge do pete klase.
- Veliki problem u Opštini Bogatić predstavlja manjak zemljišta za raspodelu. U takvim predmetima utvrđeno je pravo na novčanu nadoknadu pravnim sledbenicima za manjak nenadeljenog zemljišta. Sredstva za isplatu obezbeđuju se u Budžetu Opštine Bogatić. Republika Srbija je samo u toku 2009. godine učestvovala delom u isplati ovih sredstava sa udelom od 20 odsto i to od dela koji nije isplaćen tokom sprovođenja stečajnog postupka nad bivšim obveznikom novčane nadoknade DPP Ogled Bogatić, kaže Gordana Savić, samostalni stručni saradnik u Komisiji za vraćanje zemljišta Opštine Bogatić.
- Obratili smo se za pomoć u obezbeđenju velike sume novca za nadoknadu nedostajućeg zemljišta, Republičkom ministarstvu finansija, gde smo naišli na dobar prijem, a za moguće vraćanje zemljišta u državnoj svojini, koje sada izdajemo u zakup potrebna nam je dozvola Republičkog ministarstva poljoprivrede, kaže predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac.
Saradnica u Komisiji za vraćanje zemljišta Gordana Savić, dodaje da je rešenjima o utvrđivanju prava na nadoknadu kao obveznik plaćanja obavezno DPP “Ogled“ Bogatić, nad kojim je sproveden stečajni postupak na osnovu rešenja Trgovinskog suda u Valjevu. Pravni sledbenici koji su podneli zahtev za prijavu svog potraživanja deo naknade u iznosu od 43,37 odsto ostvarili su tokom stečajnog postupka, a ostatak po osnovu zakona pao je na teret supsidijalnog dužnika Opštine Bogatić. Savićeva posebno ističe da sredstva za isplatu nisu mala i predstavljaju veliki teret za opštinu Bogatić. U skladu sa zakonom ova sredstva se nakon sprovođenja postupka, isplaćuju u jednakim tromesečnim ratama u roku od 10 godina, počev od isteka godinu dana pravosnažnosti sudske odluke kojom je utvrđena visina nadoknade ili godinu dana od dana zaključenog poravnanja pred Komisijom za vraćanje zemljišta.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa