29. septembar 2016.29. sep 2016.

Pasterizovan krastavac 0,720

Krastavci su ukusno, niskokalorično povrće sa visokim sadržajem vitamina A, B i C. Bogati su i mineralima, posebno kalijumom, kao važnim za detoksikaciju tela, odnosno eliminisanje toksina. Imaju blagotvorno dejstvo na organe, jer se zahvaljujući sadržaju vode i mineralnih soli pospešuje diureza a time i eliminacija otpadnih materija, prisutnih u našem organizmu.
Imaju veoma nizak sadržaj kalorija sa potupnim odsustvom holesterola. Zbog toga se preporučuju onima koji imaju višak kilograma, jer mogu da se uklope u sve vidove dijeta. Smanjuju nivo holesterola u krvi, mogu regulisati pritisak i utiču na pravilno varenje.
Konzumiranjem krastavaca smanjuje se rizik od nastanka i razvoja nekoliko vrsta raka, uključujući kancer jajnika, materice i dojke, eliminisanjem efekata nekih štetnih jedinjenja. Pored toga krastavac je značajna sirovina u farmaceutskoj industriji za izradu raznih kozmetičkih preparata. U našoj zemlji krastavac za kišeljenje uglavnom se proizvodi u dva osnovna agrotehnička roka i to u prolećnoj setvi (krajem aprila i početkom maja) i u letnjoj setvi. U našim uslovima kao drugi usev uglavnom se proizvode krastavci za turšiju i industrijsku preradu, i to krastavci sitnih plodova u tipu kornišona (I klase 3-6 cm; II klase 6-9 cm i III klase 9-12 cm).
SASTOJCI:
10kg I klase kornišona
8 l vode
240 g šećera
240 g NaCl (kuhinjska so)
2 dl 80% esencije
Začine po želji: biber u zrnu, slačica, cvet suve mirođije, crni i beli luk.
Kornišone dobro operite i osušite ih. Za to vreme u svaku čistu teglu 0,720 stavljati začine: nekoliko zrna crnog bibera, 1 kašičicu slačice i malo suvog cveta mirođije , crni i beli luk. Kada su kornišoni osušeni, ređati ih u teglu čvrsto jedan do drugog, sve dok se ne napuni.
NALIV: U vodu dodati so i šećer i sačekati da rastvor provri. Kada rastvor provri dodati esenciju i pustiti da vri još 10 minuta. Posle toga vrućim nalivom nalijte tegle do vrha (da prekriju gornji sloj kornišona) i zatvorite ih metalnim poklopcem.
PASTERIZACIJA: U veliki lonac (posudu, duboku šerpu) nalijte vodu, stavite napunjene tegle sa kornišonima i postepeno ih zagrevajte do 85 0C (momenta strujanja vode, ne treba da ključa). Najidealnije bi bilo da se temperatura meri termometrom. Na temperaturi od 85 0C pasterizovati 35 minuta. Krastavce ostaviti da se ohlade u toj vodi ili ih rashladite hladnom vodom.
SALATA OD PLAVOG PATLIDžANA
Plavi patlidžan je poreklom iz Indije i Šri Lanke. Spada u red najzdravijih namirnica.
Bogat je kalijumom, koji u saradnji sa natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana i bakra.
Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. Ono što plavi patlidžan čini visokovrednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

SASTOJCI ZA SALATU:
-10 kg plavog patlidžana
-500 g belog luka
-250 g ljute papričice (čili, feferoni)
-3 l vode
-1 l alkoholnog sirćeta 9%
-300 g NaCl (kuhinjske soli)
-300 g šećera
-1 l ulja
Plavi patlidžan očistiti od spoljašnje kore, a mezokarp (meso) iseckati na sitne kockice (1cm h 1cm). Takođe beli luk i ljute papričice iseckati na sitno. Naliv ćete pripremiti tako što ćete skuvatu 3 l vode, 300 g kuhinjske soli i 300 g šećera. Kada provri dodati 1 litar alkoholnog sirćeta i pustiti da vri još 10 minuta. Zatim ćete naliv izmešati sa usitnjenim plavim paradajzom, ljutom papričicom i belim lukom. Sa dobijenom smesom napunite tegle. Posle toga svaki dan dodavati u svaku teglu po 10 ml ulja (10-12 kapi) dok ne potrošite 1 litar.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa