29. septembar 2016.29. sep 2016.
LEČENjE AKUPUNKTUROM

Povratak u harmoniju

Drevna kineska metoda lečenja, zvanično priznata u zapadnom svetu sedamdesetih godina. Impresivan spisak ozdravljenja od preko pedeset bolesti. Jednostavan i ekonomičan postupak koji podrazumeva deset seansi
Akupunktura je drevna kineska metoda lečenja, koja se u starim spisima pominje još 2800. godine pre nove ere. Postavljanjem specijalnih igala na određena mesta, aku-tačke, stimuliše se protok energije i krvi u organizmu.
O iskustvu lečenja akupunkturom, razgovarali smo sa dr Biljanom Živanović, neurologom, koja se pre dvadeset pet godina upoznala sa ovom metodom.
- Devedestih godina je izvestan broj lekara je krenuo u Školu akupunkture koju je organizovao prof. dr Škopljev, anesteziolog sa VMA. Predavači su bili iz cele bivše Jugoslavije, naše kolege koje su specijalizirale akupunkturu u Kini. To nam je donelo nov način razmišljanja, uvid u drugačije principe nego što su oni u tradicionalnoj medicini.
Akupunktura je zvanična medicina u Kini, a od 1978. godine je službeno priznata i u zapadnom svetu od Svetske zdravstvene organizacije. U našoj zemlji postoje ustanove u kojima je ovaj metod uvršćen u zvaničan metod lečenja.
- Bolest nastaje kad se poremeti ravnoteža između jina i janga, suprotnosti koje jedna drugu dopunjuju i zajedno čine harmoniju. Interesantno je da određeni ljudi izuzetno reaguju na ovaj tip lečenja, ali, ne svi.
Impresivna je lista od više od pedeset bolesti koje se mogu lečiti akupunkturom - neurološka i reumatska stanja, depresije, sinuzitis, polipi, astma, noćno mokrenje kod dece, periferni facijalis, dismenoreja, neredovni ciklusi, sterilitet, bolesti zavisnosti i druge.
- Imam odlična iskustva u lečenju gojaznosti i odvikavanju od pušenja. Dosta su dobri rezultati kod lečenja astme, posebno kod dece, alergijskih stanja, jačanja imuniteta. Mnogi pacijenti koji su bili pred operacijom diskusa hernije, izbegli su operativno lečenje. Izdvajam i neuralgije ““ uporne bolove koji nisu mogli da se smire na drugi način, kao i depresivna stanja.
Prednost ove metode u odnosu na druge je jednostavnost postupka, ekonomičnost i mali broj neželjenih dejstava, od kojih je najizraženiji strah od igle. Doktorka Živanović praktikuje terapiju od deset seansi. Preporučuje da se za migrenske glavobolje, astmatične napade i depresivna reagovanja dva puta godišnje ponovi terapija.
- Prezadovoljna sam kad pacijent ode bez bola. Bilo je onih koji mesecima nisu mogli da spavaju od bola, a koji su posle terapije prvi put mirno zaspali. Pomaci se vide u promeni raspoloženja, posebno kod žena kad posle mesec dana dođu doterane, sa novom frizurom, nasmejane i podmlađene. Par meseci mi je dolazila jedna žena sa perifernom parezom facijalisa. Tako je dobro odreagovala na terapiju da je nisam prepoznala kad sam je videla dve godine kasnije.
Postoje recepti za svaku bolest, aktivacijom akupunkturnih tačaka na određenim meridijanima, koji predstavljaju protok energije u organizmu.
- Srećna sam što sam upoznala ovaj način lečenja i drugačiji način razmišljanja i pogled i na bolest i na lečenje. Ne mogu da dam apsolutnu prednost akupukturi u odnosu na tradicionalnu medicinu, osim za uporne neuralgije koje ne mogu da se reše klasičnim metodama.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa