11. novembar 2010.11. nov 2010.
BRANISLAV BRANA ĐUKIĆ - NEKAD I SAD

PREMA ZNANjU I SPOSOBNOSTIMA

U seriji tekstova pod naslovom “Gde su, šta rade“, “Glas Podrinja“ donosi priče o ljudima koji su svojom delatnošću doprineli razvoju ovog kraja ( 13 )
Voleo bih da ovaj naš razgovor koji ćete pokazati javnosti bude više o vremenu i “Viskozi“ u njemu, nego o meni - rekao je Branislav Brana Đukić, na početku priče, jer smatra, po onoj Ajnštajnovoj, da se čovek ne meri ni količinom novca ni količinom znanja, čovek se meri karakterom. A to je dokazivao višedecenijskim radom u “Viskozi“, koja mu je ostala u srcu i kada je otišao na više funkcije u Beograd, pa i posle kada je u inostranstvu bio poznat i priznat stručnjak u svojoj struci. Činio je sve što je mogao da “Viskozu“ spase od propadanja i u toj borbi nije imao podršku. Za radnike te industrije, koju naziva i svetskom, smatra da su bili heroji i da se mnoga imena moraju pamtiti u istoriji „Viskoze“i Loznice.
Rođen je 1941. godine, iz političkih razloga, kako kaže piše da je u Beogradu, a ustvari je rođen u Kovilju odakle mu je i majka. Detinjstvo do jedanaeste godine proveo je u Mačvi, u Metkoviću, kod očevih, pa deo školovanja u Šapcu i Loznici, studije u Beogradu gde je završio Tehnološki fakultet, specijalnost prerada “Viskoze“, što znači da se već tada odlučio za oblast blisku delatnosti fabrike “Viskoza“, koja ga je i stipendirala. Kao dobar student imao je primamljive ponude, čak i da radi na fakultetu, ali se opredelio za Loznicu.
Loznica je bila tada varošica mala po svojim razmerama, mi smo taj grad kao deca doživljavali u punom smislu da ja nisam razmišljao o nekakvim širim aspektima. Ali je “Viskoza“ za nas bila izazov, prepoznali smo šansu. Jeste bila retka. Došao sam u jednoj povećoj grupi mladih ljudi, sa najboljim ocenama, i počeo da radim u najmanjem pogonu. Zato što me je stariji kolega usmerio i rekao da će taj pogon da preraste i imaće opitnu stanicu. Ta opitna stanica je odigrala kasnije vrlo značajnu ulogu u mom stručnom razvoju. To je bio jedan mali pogon za proizvodnju korda, vlakna koje se ugrađuje u automobilske gume, veoma značajnog za tu proizvodnju.To je bilo šezdeset šeste da bi ta stanica došla meni u ruke 1971. godine jer sam tada bio šef proizvodnje u fabrici korda i vodeći tehnolog. E tu opitnu stanicu sam držao pod svojom kontrolom kasnije kada sam postao i generalni direktor. Bez obzira šta sam radio ta stanica je bila moj hobi. To opitno postrojenje je pružalo izvanredne mogućnosti za eksperimente, bilo je tehnološki na svetskom nivou, kopija u malom fabrike. Bio sam zaljubljenik u taj posao.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa