29. septembar 2016.29. sep 2016.
POZITIVNA STATISTIKA POLICIJSKE UPRAVE

MANjE NARUŠAVANjA JAVNOG REDA I MIRA

Prema podacima Policijske uprave Šabac, u toku prvih osam meseci ove godine, u odnosu na isti period 2015. godine, znatno je smanjen broj prekršaja protiv javnog reda. Ukupan broj prekršaja do 1. septembra ove godine je 1.096, dok ih je za isto vreme prošle godine učinjeno 228 više. Registrovano je i manje izvršilaca prekršaja u istom periodu, 1.310 u odnosu na 1.601.
Miodrag Andrić, oficir za javni red i mir u odeljenju policije Šabac, navodi da je za dobre rezultate zaslužan, pre svega preventivni rad. Jednim delom je tome, ipak doprinela i promena zakonske regulative.
-Već osam godina imamo smanjenje broja prekršaja. Od 2008. godine skoro 50 odsto manje. Nasilje u porodici se sada tretira kao krivično delo, a ne kao prekršaj. Takođe, početkom godine je došlo do promene Zakona o javnom redu i miru, pa je glasna muzika u ugostiteljskim objektima sada u nadležnosti komunalne policije. Mi nemamo instrumente kojima se meri jačina buke, ali izlazimo na lice mesta i upozorimo onoga ko vrši prekršaj, objašnjava Andrić.
Statistika, očekivano, pokazuje da se više kršenja javnog reda i mira dešava vikendom. Alkohol i veća koncentracija ljudi na ulicama i u ugostiteljskim objektima „zaslužni“ su za to.
Među izvršiocima prekršaja 197 su žene, a registrovano je i 37 maloletnika. Žene, kažu u policiji, čine iste prekršaje kao i muškarci. Malo više se svađaju, ali ni tuče im nisu strane.
Kada je prevencija u pitanju posebna pažnja je posvećena bezbednosti u školama. Lica evidentirana kao višestruki povratnici u vršenju težih prekršaja protiv javnog reda i mira i krivičnih dela sa elementima nasilja, kao i točenje alkoholnih pića maloletnicima u ugostiteljskim objektima u blizini škola, pod pojačanom su kontrolom.
-Nastavlja se realizacija zajedničke akcije Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom “Školski policajac“. Pojačano angažovanje uniformisanih policajaca kroz pozorničku i patrolnu delatnost, usmereno je prvenstveno na postizanje potrebnog nivoa bezbednosti učenika i nastavnog osoblja, navodi Andrić.
Takođe, velika pažnja posvećuje se i nasilju u porodici. Veliki značaj u ovoj oblasti dat je preventivnom radu kroz saradnju sa drugim državnim organima i lokalnom zajednicom.
Iskazani podaci odnose se na Policijsku upravu Šabac, koja obuhvata osam opština: Šabac, Loznicu, Bogatić, Vladimirce, Koceljevu, Ljuboviju, Mali Zvornnik i Krupanj.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa