29. septembar 2016.29. sep 2016.
DEČJI HOR „LIRA“ OŠ „MIĆA STANOJLOVIĆ“ KOCELjEVA

ISTRAŽUJEMO MUZIKU JER VOLIMO DA PEVAMO

U Osnovnoj školi „Mića Stanojlović“ u Koceljevi kult horskog pevanja izuzetno se neguje. Iako malo mesto, koje broji oko 4.000 stanovnika, iznedrilo je dosta nagrađenih talenata kao što su Marija Rakić, Katarina Petrović, Teodora Dajić, Anastasija Antonić. One su svojim karakterističnim vokalnim sposobnostima često ostavljale publiku bez daha u samostalnim izvedbama kompozicija različitog žanra.
Idejni tvorac Dečjeg hora „Lira“, prof. muzičke kulture Ivan Marković, stečeno znanje, veštine i ljubav prema muzici, stavio je na raspolaganje darovitoj deci, kako bi, na najbolji način, doprineo da učenici zavole muziku i sve njene čari. Prvobitno, prilikom osnivanja, marta 2012. godine, Dečji hor „Lira“ brojao je dvadeset članova uzrasta od petog do osmog razreda. Krenuli su sa repertoarom koji je bio nešto drugačiji u odnosu na tradiciju koja se odnosi na horsko pevanje. Uz konsultacije sa učenicima došlo se do zajedničkog muzičkog programa. Na repertoaru su se našle kompozicije, žanrovski podeljene, od narodne tradicije do savremene pop muzike, na osam svetskih jezika, ali svakako jako popularne u svetu filmske umetnosti, animiranih filmova, narodnih pesama iz Izraela, Italije, Španije i dr. Za četiri godine postojanja, hor se predstavio nizom solističkih koncerata, od kojih su mnogi bili namenjeni i u humanitarne svrhe. Krenuli su da rade sa malom klavijaturom, a potom je prof. Marković, za veliki uložen trud i rad, dobio polukoncertni klavir od Mire Adanje Polak.
Tokom godina postojanja smenjivale su se generacije dece i hor je dobijao sve više na značaju, a samim tim broj članova uvećavao se. U ovoj školskoj godini hor će proslaviti petogodišnjicu postojanja. U želji za inovacijama prof. Marković je u hor uključio i učenike mlađih razreda tako da, nakon završene audicije, sada broji sedamdeset članova. U svom novom sastavu predstavili su se na nedavno održanom Festivalu zimnice u Koceljevi. Novi članovi hora uživali su na sceni i nisu mogli da sakriju svoje zadovoljstvo što su postali deo jedne tako velike ekipe.
- Ove godine imamo dosta planova u cilju obeležavanja petogodišnjice postojanja Dečjeg hora „Lira“. Krenuli smo skromno, ali imamo velike planove. Delovanje hora ne svrstavam pod profesionalni već kao amaterski dečji hor koji može da pokaže kvalitet talentovane dece. U toku je uvežbavanje novog programa koji je ponovo odabran po želji učenika uz moje male sugestije. Smatram da će nešto što se voli iz duše zasigurno preneti i pozitivne vibracije na publiku. Tu će biti nove pesme na hebrejskom, italijanskom, francuskom ali i numere iz naše narodne tradicionalne muzike. Nećemo odmah otkriti o kojim kompozicijama je reč. Prepustićemo da publika uživa na našim budućim koncertima u Koceljevi, Šapcu, Valjevu - rekao je prof. Marković.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa