29. septembar 2016.29. sep 2016.
U BOGATIĆU I GLOGOVCU ODRŽANI DANI JANKA VESELINOVIĆA

MAČVA PAMTI ZNAMENITOG ZEMLjAKA

Otvorene prostorije Udruženja književnika “Janko Veselinović“. Bogat kulturno-umetnički program. Novoustanovljena književna nagrada s imenom vrhunskog mačvanskog i srpskog književnika pripala Nikoli Moravčeviću za roman “Grof Sava Vladisavljić“
Prvog dana manifestacije, prošle subote u Bogatiću, otvorene su prostorije Udruženja pisaca Mačve, koje nosi ime Janko Veselinović. O značaju otvaranja ovog književnog kutka za starije ali i mlađe stvaraoce na polju pisane reči govorila je predsednica udruženja i idejni tvorac sa još nekolicinom ljubitelja pisane reči, pesnik Milana Davidović.
Svečanost su uveličali brojni posetioci. Kasnije, u svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić, stihove su govorili gosti: Rade Pantelić iz Udruženja književnika “Rade i prijatelji“-Beograd , Katarina Branković-Gajić, predsednik Književnog kluba “Skadarlijska boemija-Beograd, Vesna Kerečki-Šarac, predsednik Književnog kluba “Scena Crnjanski“-Beograd, Nada Đorđević, pesnik iz Mionice i Dijana Uherek-Stevanović, predsednik Udruženja Bankanskih umetnika Subotica. Pridružili su im se i domaći književni stvaraoci: Vera Stošić, Ivan Lolić, Milena Ćirović, Berislav Kuzmanović, Miladin Jagodić i Dejan Nikolić.
Svoje stihove govorila je i trinaestogodišnja učenica osnovne škole u Crnoj Bari, vrlo talentovana mlada pesnikinja Slobodanka-Boba Ognjenović. Pesmama su ovj deo manifestacije posvećene Janku Veselinoviću, uveličali hor Mačvana i izvorna pevačka grupa koja radi u okviru folklornog ansambla “Đido“. Svoje stihove govorila je i Milana Davidović, domaćin programa.
Drugog dana u Glogovcu, tradicionalna manifestacija sećanja na Janka otvorena je polaganjem svežeg cveća i venaca na njegov grob.
Nastavak je usledio u glogovačkom dvorištu između crkve i škole, bogatim programom u izvođenju glumaca Amaterskog pozorišta u Bogatiću, mačvanskog hora, folklornog ansambla “Đido“, pevačke grupe “Đidije“ iz Dublja, pevača soliste Perka Ilića, a skupu se obratio i Milorad Jevtić, starešina vojske Srbije u penziji i autor više knjiga, romana o surovim ali hrabrim danima iz vremena Prvog svetskog rata u Mačvi.
Ispred Udruženja književnika Srbije skupu se obratio Radovan Kalabić, koji je saopštio da se specijalni žiri, ove godine odlučio da novoustanovljenu nagradu ( istorijski roman s imenom “Janko Veselinović“ ) dodeli profesoru Nikoli Moravčeviću za roman “ Grof Sava Vladisavljić“. Autor živi u Čikagu i pored ostalog, osnovao je katedru za slavistiku, pri tamošnjem Univerzitetu.
Ovom prilikom je se između ostalog čulo da su mnogi zaboravili Janka. Po rečima književnika Radovana Kalabića, delo najznačajnijeg mačvanskog i srpskog pripovedača ravnice, nepravedno je izbačeno iz školske literature. Mačvani se i ovim putem prisećaju svog znamenitog zemljaka i namerni su da to čine i u buduće.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa