29. septembar 2016.29. sep 2016.
Veče poezije u Krupnju

PLANDOVANjE

Najnovija knjiga zavičajnog pisca. Pregršt lepih stihova o snažnim osećanjima i uspomenama iz detinjstva
Publici Biblioteke „Politika“ u Krupnju u četvrtak 29. septembra predstavljena je najnovija knjiga pesama zavičajnog pisca Lazara Vićentića pod naslovom „Plandovanje“.
- Studirao sam život, pa i ono lepo pokraj života. Knjiga sadrži 77 pesama koje govore praktično o svemu, ponajviše životu. Posebno sam vodio računa da plandovanje bude opisano onako kako sleduje, kao i da se što bolje odužim Čiča Janku Veselinoviću jer je svojevremeno opisao mog pradedu Petra Vićentića-Đidu. Pišem drugi deo romana Katarina Mala i nameravam da napišem knjigu pesama za decu - zadovoljno govori autor pesama.
A evo šta o knjizi „Plandovanje“ misli nastavnica srpskog jezika u penziji Radoslava Rada Damnjanović.
- Želim da se zahvalim našem pesniku za ovu zbirku pesama. Počeću od naslova, jedne naše lepe starinske reči, gotovo već zaboravljene. Predstavlja pastire koji su za vreme žege odvodili svoja stada u hladovinu razgranatih krošnji kraj izvora i sami se odmarali od vrućine. Pesme su vezane za selo i govore o životu sela. U osnovi svake pesme je priča pretočena u slike obogaćena snažnim osećanjima i uspomenama iz detinjstva. Iz slika provejava pesnikova vezanost za selo.
Lazar B. Vićentić je rođen 1935. godine u Radenkoviću u Mačvi. Osnovnu školu završio je u Radenkoviću i Noćaju, a Srednju i Višu poljoprivrednu u Šapcu. Drugi stepen Poljoprivrednog fakulteta studirao je u Sarajevu. Od malih nogu piše pesme a kasnije i romane, pozorišne komade i kratke priče. Još kao đak trećeg razreda osnovne škole napisao je i objavio knjigu poezije „Moja krila“ a zatim i niz romana. Objavljivao je pesme u nekoliko časopisa, zastupljen u Antologiji Šapčana i Podrinaca.
D. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa