6. oktobar 2016.6. okt 2016.
PATRIJARH SRPSKI IRINEJ POSETIO ŠABAC I OSVEŠTAO HRAM NA LETNjIKOVCU

NAROD SAČUVAO VERU U BUDUĆNOST

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje Episkopa šabačkog Lavrentija i mnogobrojnog sveštenstva, osveštao je prošle nedelje hram Svete Trojice na Letnjikovcu
Osvećenju hrama prisustvali su predstavnici grada Šapca, Vojske Srbije i mnogobrojni vernici. Nakon svečanog čina osvećenja crkve i Svete ahrijerejske Liturgije, Patrijarhu srpskom Irineju uručen je orden Svetog vladike Nikolaja, najviše odličje koje dodeljuje Eparhija šabačka. Izražavajući radost zbog prisustva velikog broja vernika njegova svetost poručio je da narod nije zaboravio svoju Crkvu, svoju istoriju i kulturu, i da se polako vraća onome od čega je u prošlom vremenu bio prilično udaljen.
- Velika je radost biti u ovom hramu i u njemu služiti Bogu. Ljudi koji su se okupili kako bi sa nama podelili radost osvećenja crkve svedoče da veru nismo izgubili. Ta vera nas vodi, dokazuje da ćemo i nova iskušenja savladati kao i sva prethodna.
Hram na Letnjikovcu počeo je da se gradi 2007. godine, a radovi su intenzivirani 2014. kada je Letnjikovac dobio status crkvene opštine. Te godine vladika Lavrentije, na dan Svete Trojice, u hramu je služio prvu Svetu arhijerejsku Liturgiju. Velike zasluge za uređenje kompleksa pripadaju starešini hrama, Radu Todoroviću i drugim sveštenicima hrama Svete Trojice koji su ličnim primerom pokazali da sloga može da izgradi svetinju. Animirali su ljude, radili i kao građevinski radnici, i iz ljubavi stvorili kompleks koji predstavlja jedan od najlepših delova Šapca. Pomagali su i vernici, mnogobrojni dobrotvori, izdvajajući sredstva da hram i okolina zablistaju. Pomogao je i Grad, prepoznavši ideju, trud i rad sveštenika i vernika ovog dela grada.
- Svi smo se zajedno potrudili da Patrijarhu budemo dobri domaćini. Kao gradonačelnik i Šapčanin, ponosan sam na naše sugrađane sa Letnjikovca i iz Pocerskog Pričinovića, koji su pomogli da se ovaj hram izgradi i uredi. Naročito sam ponosan na starešinu hrama Rada Todorovića i sve njegove saradnike koji su pokazali kako u slozi i zajednici mogu da se urade divne stvari. Naš doprinos društvu se vrednuje po tome koliko smo ostavili našim potomcima, a ovaj hram je svetao primer tome, naglasio je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.
Partijarh Irinej, Episkop šabački Lavrentije, starešina hrama Rade Todorović i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović su nakon završetka svečane liturgije u dvorištu crkve posadili su drvo, koje će u budućnosti podsećati na ovaj važan dan za Šapčane, a posebno meštane Letnjikovca.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa