6. oktobar 2016.6. okt 2016.
STRUČNI SKUP O UNAPREĐENjU POLjOPRIVREDE

AGRAR ŠANSA ZA RAZVOJ ŠABAČKOG KRAJA

Konferencija “Inovacije u poljoprivredi i organska proizvodnja - neiskorišćeni potencijali Srbije“, održana je prošlog četvrtka u Šapcu
Grad Šabac i Austrijska razvojna agencija, uz podršku implementacionih partnera, prošlog oktobra pokrenuli su projekat “Ruralni razvoj nakon poplava“, vredan 240.000 evra, koji predstavlja inovativni biznis model za smanjenje siromaštva u pojedinim seoskim sredinama. U prvoj fazi programa nabavljene su četiri mini sušare za voće i povrće, koje trenutno koristi 20 učesnika projekta. Austrijski partneri zadovoljni su realizacijom programa koji će se sprovoditi do kraja sledeće godine.
- U ovaj projekat uložili smo više od 100 hiljada evra, a trajaće do kraja sledeće godine. Zadovoljna sam dosadašnjim funkcionisanjem projekta, a naročito saradnjom sa predstavnicima grada Šapca. Moja želja je da se nastavi sa implementacijom projekta „Rurarlni razvoj nakon poplava“, a ujedno i pomogne svima kojima je pomoć potrebna, navela je Silvia Hinger iz Austrijske razvojne agencije.
Uz podršku grada, Austrijske razvojne agencije i organizacije IDC, poljoprivrednici koji su pretrpeli štetu u poplavama, dobili su novu energiju, naglasio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, dodavši da je strateški cilj grada da se u našem kraju od poljoprivrede dobro živi.
- Grad Šabac stoji na raspolaganju poljoprivrednicima iz ovog kraja, jer imamo zajednički cilj, a to je da naši poljoprivrednici zarade više. Naši austrijski partneri nam pomažu da obučimo ljude u jednom novom vidu socijalnog preduzetništva.
- Poljoprivrednici iz šabačkog kraja sposobni su da proizvedu kvalitetne proizvode, što je pokazala i poslednja, uspešna poljoprivredna sezona, naglasio je Zelenović.
- Poljoprivreda je razvojna šansa čitavog kraja, naglasio je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović, uz podsećanje da gradska Direkcija za poljoprirvedu trenutno nudi 11 podsticajnih mera iz oblasti agrara.
- Voće i povrće, u ovom slučaju sušeno, skuplje je minimalno za 30 procenata nego u svežem stanju. Grad Šabac je još jednom dokazao da strateški razmišlja kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači. Budućnost nije u prodaji sirovina, što smo do sada radili, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda. Na taj način upošljava se i prerađivačka industrija a to su i nova radna mesta, istakao je Kostadinović.
Projekat „Ruralni razvoj nakon poplava“ počeo je da se realizuje pre godinu dana. Jednu od najvažnijih uloga u realizaciji programa ima Direkcija za poljoprivredu.
- Suština ovog projekta je da se proizvođači udruže. Najčešće se naši poljoprivredni porizvođači oslanjaju na prodaju sirovine. Pošto sirovo voće i povrće ima nestabilnu cenu, Direkcija za poljoprivredu je prepoznala ovaj projekat kao način da im se pomogne da se udruže i da prodaju svoje proizvode po ceni koja je i do 50 odsto viša. Direkcija stoji na raspolaganju svima koji kroz sušenje voća, povrća i začinskog bilja žele da zarade više, navela je Andrijana Sakić iz Direkcije za poljoprivredu.
Korisnici su zadovoljni, jer za sušeno voće, povrće i začinsko bilje mogu da dobiju mnogo više novca nego za prodaju u svežem stanju. Zainteresovani su i za udruživanje.
- Često slušamo o tome da stranci otkupljuju naše voće i povrće, prerade ga i upakuju u svojim zemljama, pa nam ga prodaju. Projekat u kom učestvujem pokušava da stvari postavi u drugom smeru, da naši proizvođači naprave proizvode koji će biti konkurenti na inostranim tržištima. Za sušeno voće i povrće možemo da dobijemo dosta više novca nego za sirovo. Potrebno je da se udružimo, da se dogovorimo oko kvaliteta proizvoda koji mora biti vrhunski, oko pakovanja, pa da onda domaći proizvođači budu u prilici da maksimalno iskoriste potencijale svoje proizvodnje, naveo je učesnik u projektu Saša Živanović.
Na prošlonedeljnoj konferenciji prezentovani su i sistemi za proizvodnju organskog voća i povrća, a svoje iskustvo u oblasti socijalnog preduzetništva prezentovao je šabački “Karitas“, koji je tokom poplava 2014. godine, u saradnji sa drugim kancelarijama ove organizacije, prikupio i raspodelio više od milion evra pomoći za domaćinstva koja su pre dve godine pretrpela velike štete.
U prvoj fazi projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“ učestvuje 20 korisnika, a iz Direkcije za poljoprivredu pozivaju i druge proizvođače da se uključe u program. Planirano je da projekat traje do kraja sledeće godine, a na bazi pozitivnih efekata očekuje se formiranje socijalnog preduzeća koje bi povezivalo poljoprivrednike i omogućilo im lakši nastup na tržištu, uz veću zaradu.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa