6. oktobar 2016.6. okt 2016.
U ŠAPCU ORGANIZOVAN OKRUGLI STO O LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

ODLUČIVANjE GRAĐANA, OSNOV DEMOKRATIJE

Demokratski politički forum i fondacija Fridrih Ebart organizovali su u Šapcu okrugli sto o položaju i odlučivanju u lokalnim samoupravama. To je prvi okrugli sto koji je organizovan van Beograda za deset godina postojanja i rada.
Demokratski politički forum je serija debata o strateškim pitanjima razvoja Srbije i srpskog društva.
Otvarajući skup, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, zahvalio se predstavnicima Fondacija Centar za demokratiju i fondaciji Fridrih Ebart, organizatorima, što su prvu debatu van Beograda, organizovali baš u Šapcu.
- Tema lokalne samouprave je nešto o čemu se može otvoreno govoriti u Šapcu. Naša ideja je da se što više ljudi uključi u neposredno odlučivanje, pa je važno da čujemo šta o tome imaju da kažu predstavnici civilnog društva. Lokalne samouprave u Srbiji danas nisu na nivou na kome treba da budu, jer bi građani trebalo da imaju još više prava. Važno je da se lokalne samouprave osposobe da donose bolje odluke, da u tim odlukama svakoga dana učestvuju građani, a da budžeti treba da budu transparentniji. To je način da se približimo uređenom evropskom društvu, kakvom Šabac teži - istakao je gradonačelnik Zelenović.
Kao konkretan primer decentralizacije, Zelenović je naveo da lokalni porezi na imovinu u Šapcu ostaju mesnim zajednicama.
Dragoljub Mićunović, predsednik UO Fondacije Centar za demokratiju, kazao je da je Šabac primer uspešnog grada koji je uspeo da sačuva svoj urbanitet.
- Šabac je uspeo da, kako lokalna samouprava, sačuva svoje osobenosti, pa se kao grad drži u kulturnom i svakom drugom pogledu. Zato i nije slučajnost što je baš Šabac izabran za mesto u kome smo organizovali debatu o položaju lokalne samouprave - dodao je Dragoljub Mićunović.
Prema njegovim rečima, osnovno u decentralizaciji je približiti odlučivanje građana o vitalnim pitanjima, jer nema demokratije bez participacije.
- Evidentno da je demokratija u krizi i da su neophodne građanske inicijative za stvaranje civilnog društva. U okviru lokalne samouprave, građani treba da štite svoje interese ““ dodao je Mićunović.
Nataša Vučković, generalni sekretar Fondacije Centar za demokratiju, kaže da je decentralizacija glavna tema današnjeg skupa.
-Razgovaraćemo o trenutnom položaju, dokle smo stigli u procesu decentralizacije i da li smo možda krenuli u suprotnom pravcu. Predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave ne ide na ruku građanima Srbije, jer će upravo građani osetiti posledice tog Zakona. Želimo da zajedničkim snagama pokrenemo i dijalog i komunikaciju, kako bi krenuli u drugom pravcu i ojačali lokalne samouprave, rekla je Vučković.
Na okruglom stolu diskutovali su predstavnici političkih organizacija u Šapcu, nevladinog sektora, Gradske uprave grada Šapca, političkih stranaka, a uvodničar u debatu bila je i Snežana Đorđević, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
NEOPHODNI REGIONI
Narodni poslanik Dušan Petrović podsetio je da gradska vlast ima pun legitimitet za politiku koju vodi, jer ju je dobila od građana na izborima.
- S obzirom da Vojvodina i Beograd imaju svoj parlament i vladu, ostali delovi Srbije su u mnogome oštećeni i potcenjeni. Potrebno je da postoje tri do četiri regiona koji bi imali nadležnost u ekonomiji i drugim životnim oblastima, dok bi se država bavila odbranom i spoljnom politikom ““ istakao je Petrović.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa