11. novembar 2010.11. nov 2010.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

PODSEĆANjE NA PRETKE

Prošlog utorka u Narodnom muzeju, na konferenciji za novinare, predstavljena je knjiga Miodraga Gajića „Stradanja Šapčana u ratovima 1912-1918“.
Miodrag Gajić je rođen u Bogatiću 1953. godine. Osnovnu školu završio je u Zminjaku, Gimnaziju u Šapcu, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Radio je u srednjoj školi u Bogatiću i u Gimnaziji u Valjevu a sada je zaposlen u Narodnom muzeju u Šapcu. Autor je monografije „140 godina farmacije u Šapcu“ (sa mr ph Živoradom Mihailovićem) i više radova iz nacionalne istorije.
Knjiga „Stradanja Šapčana u ratovima 1912-1918“ je višestruko značajna iz prostog razloga što je dvadeseti vek vek kada je srpski narod, kao i mnogi drugi narodi u tom periodu, imao nesaglediva stradanja, s tim što je srpski narod u poređenju sa drugima teže doživeo i podneo jer tek danas počinjemo da osećamo posledice tih užasnih vremena. U Prvom svetskom ratu trećina stanovništva je nestala, a uvek se operisalo sa nekim imaginarnim brojevima tako da naši argumenti u razgovorima i pregovorima bilo koje vrste nisu dovoljno snažni, nisu dovoljno jasni, bez upravo ovakvih knjiga kakvu je Narodni muzej odlučio da priredi i da izda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa