6. oktobar 2016.6. okt 2016.
KOCELjEVA: U OKVIRU OBELEŽAVANjA DEČJE NEDELjE

DAN OTVORENIH VRATA

Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić i načelnik opštinske uprave Vladimir Bojić ugostili su najmlađe stanovnike ove opštine, “poletarce“, kao i njihove nešto starije drugare, u okviru obeležavanja Dečje nedelje.
Mladi su imali priliku da sa vodećim ljudima ove opštine popričaju o problemima kao i da predstave svoje ideje kako bi poboljšali svoj položaj.
Nevena Protić, predsednica đačkog parlamenta, zahvalila se u ime srednjoškolaca rukovodstvu opštine zbog obnove školske zgrade, u kojoj je sada, kako je rekla, znatno prijatnije boraviti i učiti.
Kao i prethodnih godina, jedna od tema bila je i rad bioskopa, ali i postavljanje sprava za vežbanje u parku.
Predsednik opštine najavio je da će u narednom periodu verovatno uslediti rekonstrukcija parka u Koceljevi ali da će se razmišljati o tome da sprave budu locirane u dvorištima škola.
Učenici su podsetili i na neophodnost postavljanja rasvete na školskom terenu srednje škole za koju postoji i projekat, a baš nedostatak osvetljenih otvorenih terena za bavljenje sportom mladi ističu kao jedan od problema.
Kako kažu, za rekreativno bavljenje sportom dostupna je sportska hala u kojoj se termini plaćaju, dok su tereni na otvorenom upotrebljivi isključivo u toku dana.
Koceljevački srednjoškolci smatraju da život mladih u ovoj lokalnoj zajednici ima svojih prednosti ali i mana.
- Pošto je u pitanju mala sredina svi se dobro poznajemo pa je i druženje prisnije. Kada govorimo o školi, deca koja upisuju srednju školu u Koceljevi, više se baziraju na činjenicu da će naredne četiri godine provesti u svojim domovima i da će im svakako zbog toga biti lakše. Troškovi su manji, deca su bezbednija, a u slučaju da se nađemo u neprijatnoj situaciji neko bi sigurno pritrčao u pomoć - kaže predsednica Đačkog parlamenta srednje škole i dodaje da su pak, s druge strane, mane života u malim sredinama monotonost, jednoličan život, nedostatak kvalitetnih kulturnih sadržaja...
- U neposrednoj blizini osnovne i srednje škole postoji nedovršena sportska hala, čija izgradnja je započeta pre dvadesetak godina i koja je sada potpuno nebezbedna za učenike. Možda bismo mogli razmišljati u pravcu preuređenja u pozorišnu scenu na kojoj bi za početak članovi dramskih sekcija škola izvodili svoje predstave, a kasnije, moguće i gledali neke pozorišne trupe. Osim izložbi u muzeju i folklora, mladi nemaju mnogo mogućnosti kada govorimo o kulturi. Nedostaju bioskopske projekcije, pozorišne predstave... - smatra Nevena i ističe da nema mogućnosti ni za bavljenje nekim individualnim sportom.
Mladi napominju da bi bilo veoma dobro iskoristiti potencijale reke, napraviti šetalište, biciklističke staze... Svesni su da realizacija iziskuje novac, ali i da je za neke stvari potrebno malo više volje i angažovanja, kako od strane nadležnih tako i njih samih koji bi, prema mišljenju srednjoškolaca, morali češće da se nađu u ulozi inicijatora određenih sadržaja.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa