6. oktobar 2016.6. okt 2016.
PREDSTAVLjEN PROJEKAT “ENERGETSKA EFIKASNOST U JAVNIM ZGRADAMA U SRBIJI“

RACIONALIZACIJA U JAVNIM OBJEKTIMA

Cilj projekta je popisivanje objekata koje koristi lokalna samouprava i prikupljanje podataka o potrošnji energije u školskim objektima i vrtićima i donošenje mera racionalizacije potrošnje energije u njima
Prisutni u Centru za stručno usavršavanje imali su priliku da se upoznaju sa projektom koji realizuju Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Regionalna razvojna agencija Zlatibor, proces racionalizacije potrošnje energije u javnim objektima odvijaće se u više faza.
- U prvoj, zadatak je da napravimo kompletan spisak, odnosno klasifikaciju objekata koje koristi naša lokalna samouprava, a potom pojedinačno utvrdimo potrošnju za svaki od njih. Takve analize omogućiće nam da napravimo plan i mere racionalizacije s“™ kojima ćemo aplicirati za sredstva Fonda za energetsku efikasnost Republike Srbije ““ ističe Slobodan Jerotić, energetski menadžer Grada Šapca.
- Mi se ponosimo činjenicom da smo jedni od “pionira“ projekata energetske efikasnosti u Srbiji. Od 2010. godine smo počeli realizaciju na stambenim zgradama, a od 2014. smo proširili i na individualna domaćinstva. Za 6 godina izolovano je 1.300 stanova. Vrlo smo zainteresovani za izgradnju toplane na biomasu. Ideju ćemo pokušati da realizujemo kroz javno ““ privatno partnerstvo, a trenutno se izrađuje projekta dokumentacija ““ dodaje član Gradskog veća Slaviša Kostadinović.
Finansijer projekta “Energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji“ je Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ).
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa