6. oktobar 2016.6. okt 2016.
Participativno budžetiranje

Građani odlučuju o budžetu

Grad Šabac, u saradnji sa BIRN-om, i ove godine učestvuje u projektu participativnog budžetiranja, odnosno procesu uključivanja građana u odlučivanje o lokalnim budžetima.
Na konferenciji za novinare održanoj prošlog utorka, članovi gradskog tima za participativno budžetiranje govorili su o procesu učešća građana u odlučivanju o budžetu zajednice. Postupak podrazumeva udruživanje svih aktera koji mogu doprineti kvalitetnoj i transparentnoj raspodeli javnog novca.
Prema rečima Dušana Kostadinovića, zamenika gradonačelnika Šapca, učešće građana u što većem broju pomoći će da se bolje sagledaju potrebe zajednice.
- Po uzoru na mnoge svetske gradove, Šabac uključuje građane u planiranje budžeta za narednu godinu. Prošle godine je u proces participativnog budžetiranja uključeno blizu 500 građana, sa seoskog i gradskog područja, koji su svojim predlozima uticali na kreiranje dela budžeta. Ovo je način da građani kažu na šta će se trošiti novac iz gradske kase, bilo da su to uređena autobuska stajališta, parking mesta za bicikle, rampe na ulazima za dečja kolica, česme na javnim mestima ili dečja igrališta. Grad Šabac ima plan da nastavi ovakav način kreiranja budžeta u narednim godinama, istakao je Kostadinović.
Igor Marsenić, član Gradskog veća Grada Šapca, kazao je da građani mogu predlagati projekte koji se odnose na objekte i infrastrukturu, odnosno potrebe koje su u nadležnosti lokalne samouprave, jer se finansiranje obezbeđuje iz budžeta grada Šapca. On je istakao da će upitnici građanima biti dostupni na više lokacija u gradskim i seoskim mesnim zajednicama.
Darko Pavlović, predstavnik nevladinog sektora i član tima, pozvao je mlade da se uključe u proces participativnog budžetiranja obrazlažući da samo mi sami, u našem komšiluku, znamo šta nam je potrebno. On je dodao da ova ideja nema veze sa visokom politikom, već sa ličnim potrebama građana Šapca.
Na konferenciji za novinare govorili su Aleksandar Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za ruralni razvoj, Dragana Milosavljević i Marija Knežević, predstavnice Gradske uprave i članovi tima za participativno budžetiranje.
Prva faza procesa participativnog budžetiranja podrazumeva prikupljanje predloga i trajaće od 17. do 31. oktobra.
Upitnici će biti dostupni na više lokacija: na Jedinstvenom šalteru i Odeljenju za finansije Gradske uprave, Tržnici, pijacama „Živinarnik“ i „Stadion“, JKP „Toplana“, JKP „Vodovod“, Domu zdravlja, JP za upravljanje građevinskim zemljištem i u mesnim kancelarijama.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa