6. oktobar 2016.6. okt 2016.
Otvaranje izložbe 60. Oktobarskog salona

Više od pola veka trajanja

U galeriji šabačkog Narodnog muzeja u četvrtak, 13. oktobra u 19:30 časova biće svečano otvorena izložba jubilarnog 60. Oktobarskog salona pod nazivom „Više od pola veka trajanja“. Šabački Oktobarski salon najstariji je u Srbiji, sa dužom tradicijom i od beogradskog. Tradicija održavanja Salona započeta je davne 1954. godine, i tokom ovih nekoliko decenija više stotina izlagača uzimalo je učešća na ovoj izložbi. U sali nekadašnje Više mešovite Gimnazije, 1954. godine na inicijativu šabačkih likovnih pedagoga otvorena je prva izložba.
Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, ističe da će ove godine posetioci imati priliku da pogledaju revijalnu izložbu, tačnije „izložbu po pozivu“. Ona navodi da će biti izloženo 62 autora koji su pozvani da izlažu na ovogodišnjem salonu i 11 autora čija dela su u nekim prethodnim godinama otkupljena sa oktobarskih salona za likovnu zbirku.
- Ono što je specifikum ove izložbe svakako je činjenica da se radi o izložbi po pozivu. Naša ideja je bila da predstavimo autore koji su nagrađivani u prethodnih deset godina, da napravimo jednu vrstu retrospektive ovih deset godina Oktobarskih salona. Pored nagrađenih autora, na izložbi će se naći i autori koji su u različitim segmentima bili značajni po očuvanje i održanje Oktobarskog salona. Upravo zbog toga što imamo izložbu „po pozivu“, što su svi autori pozvani, imaćemo i predstavljanje otkupne nagrade sa prethodnih Salona. Ove godine nismo dodelili nagrade želeći time da kažemo da su svi jednako važni, jednako dobri i da ova kuća i Oktobarski salon kao posebna manifestacija imaju identičan odnos prema svim onim izlagačima za koje smatramo da su bili značajni, pogotovo u poslednjoj deceniji, tačno od 50. do 60. Oktobarskog salona.
Ove godine celokupno prizemlje Narodnog muzeja u Šapcu biće galerija likovnih umetnosti u kojoj će narednih mesec dana posetioci moći da uživaju. Izložba će trajati od 13. oktobra do 11. novembra.
B.Simić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa