6. oktobar 2016.6. okt 2016.
ZA “EUREKU“ DEVET MILIONA DINARA

ŠABAC CENTAR URBANE KULTURE

Projekat „EUreka“, kojim se planira sveobuhvatno redizajniranje kulturne ponude grada, osvojio je jednu od nagrada na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“. U izuzetno oštroj konkurenciji od 28 gradova i opština koje su se prijavile na konkurs, projekat „EUreka“ osvojio je devet miliona dinara, čime je obezbedio finansiranje obnove šabačke Sinagoge, kao izdvojenog odeljenja Narodnog muzeja u Šapcu.
Na konferenciji za novinare o projektu „EUreka“ i uspehu grada Šapca na konkursu Ministarstva govorili su gradonačelnik Nebojša Zelenović, Igor Marsenić, član Gradskoj veća zadužen za kulturu, i Aleksandra Savatić i Marijana Vasić, arhitekte i članovi tima koji su učestvovali u prikupljanju materijala za aplikaciju.
Gradonačelnik Zelenović je kazao da je Šabac mesto u kom se sistematično ulaže u kulturu i kulturno nasleđe. Dodao je da je Šabac u oštroj i ozbiljnoj konkurenciji osvojio sredstva od Ministarstva i dobio zvanje „grada u fokusu“.
- Za sredstva za revitalizaciju šabačke Sinagoge, devet miliona dinara, izborili smo se u jakoj konkurenciji koju je činilo 28 gradova i opština. Mi u našem gradu verujemo da je kultura temelj društva, verujemo da ono što je sada 7 odsto iz budžeta, u budućnosti treba da bude i više. To je jedan od načina da Šabac bude grad u kome građani žele da žive, u kome žele da ostanu i u koji će doći neke nove i veće investicije, kazao je Zelenović.
Dodao je da je projekat „EUreka“ način da se Šabac pozicionira kao snažan centar urbane kulture, ali i grad koji nastavlja da neguje i razvija svoje institucije kulture i bogatu kulturnu baštinu.
Prema rečima Igora Marsenića, člana Gradskog veća i rukovodioca tima, Gradska uprava i gradonačelnik Nebojša Zelenović, pružili su punu institucionalnu podršku gradskom projektnom timu koji je osmislio „EUreku“ i tokom šest meseci, kroz tri kruga konkursa, odbranio i prezentovao projekat do njegovog uspešnog ishoda.
- „EUreka“ kroz više etapa, predviđa uvođenje čitavog niza novina u kulturni život grada, od uređivanja javnih prostora, ulica i trgova, do izgradnje centra urbane kulture u najlepšoj gradskoj zoni, na reci Savi. “EUreka“ je projekat koji se oslanja na istorijski identitet grada Šapca i na osnovu njega gradi savremeni urbani brend. Šabac je svoj zenit doživeo u 19. veku kada je njegov pogranični položaj na reci Savi, usled trgovinske razmene, uzrokovao procvat svih slojeva društva, kao i brojne inovacije. Tako je Šabac postao portal za ulazak evropske kulture u Srbiju. Želimo da ponovo pozicioniramo Šabac kao mesto kontakta Srbije i Evrope, kazao je Marsenić.
Aleksandra Savatić, član projektnog tima, podsetila je da je obnova Sinagoge proces koji je već započet kroz seriju radionica „Kulture sećanja“ koje su realizovane sa građanima, a koji je Grad Šabac podržao tako što je otkupio zgradu nekadašnje Sinagoge.
Marijana Vasić je kazala da se prvi radovi na objektu očekuju sredinom novembra, i da je primarna rekonstrukcija i sanacija krova, kako bi se objekat zaštitio u zimskom periodu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa