13. oktobar 2016.13. okt 2016.
OTVOREN 60. JUBILARNI OKTOBARSKI SALON

VIŠE OD POLA VEKA TRAJANjA

Oktobarski salon je respektabilna likovna manifestacija nastala 1954. godine, čija je 60. izložba po redu otvorena prošlog petka u galeriji Narodnog muzeja u Šapcu.
U uvodnom delu prisutnima se obratio direktor Narodnog muzeja Marko Bingulac, istakavši da je pre deset godina obeležen 50. Oktobarski salon kao najstarija manifestacija ove vrste u Srbiji i kao jedina manifestacija koja u kontinuitetu traje pola veka. On je stavio naglasak na to da je iz toga proizašao i sam naziv koji je objedinio četiri, za tu priliku priređene izložbe. Podsetio je da je tim povodom doktor Irina Subotić, između ostalog, rekla da je Oktobarski salon obogatio i osavremenio likovni život u Šapcu, te da je novim modelima organizovanja uspeo da ostvari ravnotežu između lokalnih potreba viših ambicija, da se stvaralaštvo umetnika iz Šapca afirmiše u širim razmerama, a da se u isti mah mnogo stariji i mlađi umetnici predstave domaćoj javnosti. On je podvukao, nastavljajući u tom duhu, da je ovogodišnji Salon, 60. po redu, nazvan „Više od pola veka trajanja“ jer to govori ne samo o kontinuitetu nego i o njegovom značaju za likovni život naše umetničke sredine.
Izuzetna čast da otvori 60. Oktobarski salon, kako je sam naglasio, pripala je Igoru Marseniću, članu Gradskog veća zaduženom za kulturu, jer je i njegova profesionalna karijera vezana za ovaj izložbeni prostor i za Salon.
- Šabac je jedan od gradova koji procentualno odvaja najviše za kulturu ““ 7%, a to je izuzetno značajno zato što to nije odvajanje za tamo neke zgrade koje ne čine grad. Grad čine ljudi koji žive u njemu. To ulaganje je, u stvari, jedno ulaganje u kulturni kvalitet života. Oktobarski salon je izuzetno važan. Ovo je 60. Salon po redu koji je jedna od najstarijih manifestacija vizuelene umetnosti u Srbiji. Ova tradicija nam daje snagu da možemo da očekujemo i da se nadamo novim promenama i vizijama u godinama koje su pred nama.
O konceptu ovogodišnjeg salona govorila je Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu. Ona se osvrnula na to da je ovogodišnja izložba zamišljena kao „Izložba po pozivu“, s obzirom na to da su se i neki raniji jubileji na sličan način obeležavali. Navela je da nagrade nisu dodeljene jer su smatrali da su svi autori jednako važni. Tu su se našla 62 autora koja učestvuju „po pozivu“ i 11 autora koji su zapravo na nekim ranijim Oktobarskim salonima otkupljivani za našu likovnu zbirku. Ovogodišnji Salon, prema njenim rečima, predstavlja jednu vrstu retrospektive poslednje decenije u trajanju Oktobarskog salona.
- Mislim da kao i neke prethodne izložbe ovaj Salon pokazuje da je to jedno polje umetničkog dijaloga između umetnika koji su i slični i različiti, različitih poetika, rukopisa i doba, ali da sve to zajedno daje jednu ozbiljnu sliku naše likovne scene u ovom delu Srbije.
Kao jedan od izlagača na izložbi našao se i Dragan Bratula, slikar, koji je studirao sociologiju u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu. Živi i radi u Loznici, a član je Udruženja likovnih stvaralaca Šapca.
- Šabac je moj studentski grad. Živim u Loznici, ali ovde sam od “85. godine konstantno prisutan. U Muzeju i Galeriji Kulturnog centra osećam se kao kod svoje kuće. Na Salonu sam se predstavio slikom pod nazivom „Koine“ iz ciklusa „Ploviti se mora“, koji predstavlja pripremu za narednu izložbu. „Koine“ je reč koja označava jezik kojim je govorila Vizantija. Moje slikarstvo ima veze sa tradicijom, ali u nekom savremenom obliku.
Poseta i interesovanje sugrađana na otvaranju ovogodišnjeg Salona bili su na izuzetnom nivou. U prepunoj Galeriji Narodnog muzeja posetioci su imali priliku da u sklopu muzičkog dela programa uživaju u virtuoznosti profesora muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ iz Šapca, mastera gitare, Evite Jović i Stevana Jovića. Za sve one koji su propustili samo otvaranje, izložba je otvorena i u narednih mesec dana.
B. Simić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa