13. oktobar 2016.13. okt 2016.
U Krupnju sednica Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

ČETVRT VEKA SINDIKATA

Postavljanje profesionalnog menadžmenta u apotekarskim ustanovama i donošenje zakona o Apotekarstvu. Društveno odgovorno restrukturiranje - uloga sindikata u poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga u Evropi
U petak 14. oktobra u Krupnju je održana sednica Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije povodom obeležavanja 25 godina od usvajanja prvog statuta Sindikata. Učešće su uzeli predstavnici iz cele Srbije iz svih sindikalnih i okružnih organizacija.
Na radnom sastanku je prisustvovao i državni sekretar dr Berislav Vekić. Tema je bila položaj zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi i aktuelna pitanja za rešenje njihovog statusa, neodrživo stanje u apotekarskim ustanovama usled nelojalne konkurencije, nepostojanja pravnog okvira apotekarske delatnosti, otvaranja privatnih apoteka bez ikakvog plana i reda, itd.
Takvo stanje je dovelo do situacije da će većina apotekarskih ustanova tekuću godinu završiti sa negativnim saldom, a sve više ih se duži vremenski period nalazi u blokadi. To je dovelo do naglog urušavanja radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih. Pojedine ustanove isplaćuju zaposlenima minimalne zarade, a neke ih nisu isplatile i po više meseci. U zaključnoj diskusiji državnog sekretara i Republičkog odbora Sindikata došlo je do zajedničkog predloga da jedno od rešenja bude postavljanje profesionalnog menadžmenta u apotekarskim ustanovama i donošenje zakona o Apotekarstvu.
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije ponavlja ranije upućene zahteve da se: ni pod kojim uslovima ne sprovodi postupak privatizacije apotekarskih ustanova u državnom sektoru;po hitnom postupku donese Plan mreže apoteka u Republici Srbiji državnog i privatnog sektora; utvrdijedinstvena cena leka; Republički fond za zdravstveno osiguranje u celosti preuzme obavezu isplate zarada-plata zaposlenih; uveća procenat marže na najmanje 20 procenataiz razloga što je postojeća marža od 12 procenata neodrživa za apotekarski sistem, a smanjenje ili ukidanje marže će urušiti ceo zdravstveni sistem; izvrši izmena propisa kojim bi se stvorili uslovi za jednako poslovanje svih apoteka (državnih i privatnih) u Republici Srbiji što do sada nije slučaj.
Sutradan su članovi Sindikata prvo obišli Mačkov kamen i odali počast palim borcima u Prvom svetskom ratu, a zatim održali seminar „Društveno odgovorno restrukturiranje uloga sindikata u poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga u Evropi“ kao dobar uvod da se polaznici sindikalne škole, koja se održava na Tari od 21. do 22. oktobra, upoznaju sa sadržajem predavanja.
D. Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa