13. oktobar 2016.13. okt 2016.
OTVORENA SAMOSTALNA IZLOŽBA SKULPTURA ZLATENKA ZLAJE KUZMINCA

DELO O AUTORU

Predmeti od sitne plastike do velikog formata u obliku skulptura, pretežno od drveta, njih četrdeset i četiri, objedinjenih simboličnim nazivom „Kocka je bačena“, prošlog petka u galeriji Udruženja „Krug 10“, progovorilo o umetniku metafizičko-nadrealističkog poimanja stvarnosti
Čuvena rečenica Julija Cezara „Kocka je bačena“, preuzeta kao simboličan naziv prve samostalne izložbe radova, ekonomiste i zaljubljenika u umetnost, Zlatenka Zlaje Kuzminca, oslikala je suštinu umetničkog izraza u kome dominira metafizičko-nadrealističko poimanje stvarnosti. Smelo kombinovanje različitih materijala, gotovih objekata spojenih u novu, samostalne kreacije, skulptorsko-graditeljska veština potpomognuta autorovom unutrašnjom kreativnošću iznedrila je inventivne skulpture različitih dimenzija.
- Kuzminčeva dela, koja slobodno mogu nazvati konstrukcijama u prostoru, donose neverovatnu maštu čoveka koji dobija ideju onog trenutka kada vidi predmet. Taj predmet mogu biti cipele koje su bačene, stari bojler, komad drveta koji je plivao rekom ili školjka koju je našao na moru zajedno sa delom šljunka ili kamena na kojem je stajala. Tog momenta taj predmet postaje umetničko delo. On počinje da ga slika, dodaje, oblikuje, pozlaćuje, sklapa. Onda se nađemo pred jednom završenom nadrealističkom skulpturom kojoj ime možemo dati podjednako sami isto kao što je daje i autor. On nam čak i dozvoljava da svako od nas nađe sebe u njegovim delima. To je ono najbrilijatnije u njegovim skulpturama. Zbog toga mislim da se Kuzminac i sklanja ostavljajući svoje delo publici da ono živi sa njima ““ rekla je prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, na otvaranju izložbe prošlog petka u Galeriji Udruženja umetnika „Krug 10“.
Iako tokom večeri autor nije bio fizički prisutan svaki izloženi predmet govorio je o njegovom umetničkom senzibilitetu, dualitetu iskustva spojenog u celinu, kreaciji u funkciji ideja, misli, priča i želja za produžetkom trajanja vizije i onoga što je delo u sebi nosilo još kao sirovi, neobrađeni komad.
Poput Cezara koji je prešao Rubikon, tako je i Kuzminac, od onog trenutka, kada je ponudio javnosti na uvid svoja dela, bacio kocku spremnu da prihvati sud javnosti. I kako reče njegova supruga Gordana izložba je otvorena. Otvorena za oko revnosnog posmatrača koji je može pogledati još sutra u Galeriji „Kruga 10“.
KRATKA BIOGRAFIJA
Zlatenko Zlaja Kuzminac rođen je 1956. godine u Laćarku. Umetnošću se bavi od srednje škole. Iako po struci ekonomista ostao je istrajan u svojoj ljubavi prema likovnom izrazu čiji centralni deo zauzima skulptura rađena u drvetu. Živi i radi u Sremskoj Mitrovici.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa