13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Zimnica za početnike

PASTERIZOVANI AJVAR

Srpski naziv paprika vodi poreklo od grčkih i latinskih reči peperi-piper, koje znače crni biber, kojima je dodat slovenski nastavak „ka“ i dobijen prvi naziv piperka odnosno paprika. U našu zemlju preneta je iz Turske u DžVII veku, dok je u severnim krajevima poreklom iz Mađarske. Najviše se gaji u okolini Horgoša, Novog Kneževca, a kao veći centri se pojavljuju Leskovac i Futog.
SASTOJCI ZA AJVAR: 30 kg crvenih paprika, 1 litar ulja, 250 ml. 9% alkoholnog sirćeta, 100 g NaCl (kuhinjska so),100 g šećera, beli luk , kisele feferone.
Za domaći ajvar bira se najkvalitetnija crvena paprika, zrela, mesnata, sa manjim sadržajem vode. Najpoznatija vrsta paprike je Kurtovka. Ajvar se pravi samo od čiste crvene pečene paprike. Papriku peći sve dok ne omekša na roštilju ili na šporetu . Paprika treba dobro da se ispeče, sa svih strana da dobije tamnu boju. Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se potparile i ljuska odvojila od paprike. Zatim ih oljuštiti, očistiti od semenki i drški (peteljki). Tako očišćene paprike ostavite u cediljku ili sud sa rupicama da se dobro ocede od vode. Kada se paprike dobro ocede samleti ih na mašinu za mlevenje mesa sa krupnijim otvorima.Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, da bude vrelo, pa dodati samlevenu papriku . Šerpa u kojoj se kuva ajvar mora biti što šira , jer se u takvoj šerpi brže skuva. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano mešati oko 2,30 h . Pred kraj kuvanja dodati alkoholno sirće, so, šećer i po želji sitno samlevenog belog luka i/ili kiselih feferona. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust.
Tegle 0,720 treba da su dobro oprane, osušene. Pred kraj kuvanja ajvara , tegle stavite u rernu i sterilišite ih 30 min. na 100 C.
Izvadite vruće tegle i sipajte vreo ajvar u teglu i odmah ga zatvorite sa metalnim poklopcem.
PASTERIZACIJA: U veliki lonac (posudu, duboku šerpu) nalijte toplu vodu, stavite napunjene vruće tegle sa ajvarom i postepeno ih zagrevajte do 95 C. Na temperaturi od 95 C pasterizovati 90 minuta. Ajvar možete ostaviti da se ohladi u toj vodi ili ga rashladite hladnom vodom.
Pripremio Zoran Tešić, diplomira

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa