13. oktobar 2016.13. okt 2016.
SVINjOKOLj

OBAVEZAN PREGLED MESA

U šabačkom kraju, često se na trpezi konzumira svinjsko meso. Najviše se koristi prilikom različitih slavlja i posebno u zimskom periodu, kada počinje svinjokolj.
Lekari upozoravaju na moguće pogubne posledice po zdravlje, ukoliko se konzumira zaraženo meso. To u nastupajućem periodu, kada poljoprivrednici masovnije kolju utovljene svinje, nije retka pojava.
Najbolji i najjednostavniji lek protiv opasne vrste zaraze, koju u narodu nazivaju trihinela je obavezan pregled mesa. Loša pojava je s jedne strane izbegavanje pregleda od strane domaćina, kako bi izbegli relativno visoku cenu pregleda, a dešava se i da su trihinoskopi (uređaji za pregled mesa) često sumnjivog kvaliteta i porekla. Naravno, za sve je potrebna maksimalna stručnost i prisebnost veterinara, koji bi trebalo da ovakav pregled obavi.
Trihinela se najčešće nalazi u krvi mišićnog tkiva i to onom koje stalno radi. Prevashodno među dizačima dijafragme i zato se ovaj deo vrlo često uzima za kontrolu.
Ugledni veterinar iz Bogatića Nebojša Davidović kaže da je trihinela parazit u vidu spirale, te se i zove trihinela - spiralis. Ima ih više vrsta zavisno od podneblja. Kod nas najčešće obolevaju svinje, jer su one sklone da pojedu sve vrste mesa, pa i zaraženo. Korišćenjem mesa zaražene svinje, čovek je u velikoj opasnosti. Najbolji način da se ovo predupredi je pregled mesa.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa