13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Oprez pri skladištenju kukuruza

ZRNO KUKURUZA ZA SIGURNOST

Berba kukuruza u šabačkom kraju je u punom jeku a od 20.000 hektara zasejanih površina u proleće obrano je više od polovine. Već godinama, u nazad, površine koje se ubiraju u zrnu se povećavaju a sve manji broj poljoprivrednika berbu vrši u klipu. Ova godina je bila izuzetno povoljna za razvoj useva i visoke prinose, zahvaljujući padavinama u velikim količinama i pravovremenim. Međutim, kako za razvoj useva vremenske prilike su odgovarale za razvoj patogena, gljivičnih oboljenja i insekata.
-U berbi smo primetili prisustvo na zrnu i klipu veću količinu patogena. Pored prisustva patogena berba je ove godine počela sa visokim procentom vlažnosti zrna a proizvođači, jedan deo, nije obraćao pažnju na to i skladištio je kukuruz - kako u klipu tako u zrno - bez bilo kakve kontrole, što predstavlja opasnost u narednom periodu. Naročitu opasnost predstavlja skladištenje kukuruza u zrnu sa vlagom preko 14 odsto jer će sigurno doći do pojave plesni i širenja parazita a time i do lošijeg kvaliteta zrna. Ono će predstavljati i opasnost za ishranu svih kategorija stoke, kaže zamenik direktora Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović.
Takvo zrno dovodi do pobačaja kod gravidnih plotkinja i uginuća mladjih kategorija stoke, prasadi, teladi i jagnjadi. Najsigurniji način skladištenja zrna sa povećanom vlagom je siliranje kukuruza mlevenjem u „silo jame“ ili pak buradi, kace ili PVC folije, kao i sušenje u sušarama što dugoročno obezbeđuje stabilnost zrna i čuva kvalitet.
-Kod skladištenja kukuruza u klipu preporuka proizvođačima je da klip kukuruza, koji se već godinama ubacuje u čardake i koševe pomoću elevatora, na mestima gde se ubacuje posle svakog utovara u koševe izvrši prebiranje klipova zbog kukuruzne svile, komušine i drugog otpada, i time otklone žarišta razvoja parazita. Treba napomenuti da je pre bilo kog skladištenja klipa ili zrna bilo potrebno očistiti sva skladišta od prašine i tretirati ih insekticidima koji ujedno uništavaju zaostale jedinke žiška, navodi Srdanović.
Površine požnjevene u zrnuu narednim godinama će se povećavati, prvenstveno zbog lakše manipulacije, a i iz razloga što se broj sušara za žitarice iz godine u godinu povećava. To može samo doneti dobro, kako za čuvanje zrna tako i za kvalitetnu i zdravu ishranu stoke ali i za bolju prodaju kukuruza. Sušenjem zrna poljoprivredni proizvođači, ukoliko cena u vreme berbe ne odgovara, mogu skladištiti zrno i čekati bolje dane.



Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa