13. oktobar 2016.13. okt 2016.
U GERONTOLOŠKOM KLUBU PROTEKLE SEDMICE BILO VEOMA ŽIVO

OD PREDAVANjA DO TURNIRA

Članovi Gerontološkog kluba Šabac protekle sedmice nastavili su sa nizom aktivnosti povodom manifestacije „Oktobar ““ mesec solidarnosti sa starima“. Tako im je prošle srede, 12. oktobra, u gostima bio prim. dr Nebojša Sofranić, specijalista epidemiologije, koji je održao predavanje na temu gripa i vakcinacije.
- Najbolje vreme za vakcinaciju protiv gripa je kraj oktobra, početak novembra i to naročito za osobe preko šezdeset pet godina i hronične bolesnike mlađih uzrasta, jer se može očekivati epidemijska pojava sezonskog gripa negde posle februara meseca. Iz tog razloga treba stvoriti imunitet koji traje šest meseci. Vreme potrebno za stvaranje imuniteta je dve do tri nedelje. Vakcina je pouzdana, mrtva, ne izaziva neželjene reakcije. Tačnije, vrlo je malo neželjenih reakcija koje se mogu očekivati. Na grip su najosetljivije stare osobe, trudnice i mala deca. Stare osobe bi trebalo svake godine da dobiju vakcinu pošto je kod njih imuni odgovor nešto lošiji. Zbog većeg mortaliteta, smrtnosti od gripa, baš oni su najindikovanija populacija koja treba da dobije vakcinu protiv gripa ““ istakao je prim. dr Sofranić.
Dva dana kasnije, u petak, 14. oktobra članovi Kluba družili su se sa učenicima OŠ „Nata Jeličić“ na tradicionalnom Šahovskom turniru.
- Ovo je treća godina kako dolazim. Svaki put bilo je lepo. Nismo došli da pobedimo već da se zabavimo. U školi retko imamo turnire, volimo šah, a ovo je izuzetna prilika da mu se posvetimo u dobrom društvu - rekao je osmak Marko Marković koji je došao sa drugarima Vukom Simićem, Lukom Ruvidićem i Lukom Pajićem.
Umeće na šezdeset četiri polja crno-bele šahovske table pokazali su, pored njih, i članovi Gradskog udruženja penzionera grada Šapca i korisnici Gerontološkog centra Šabac. Igralo se po petnaest minuta, a za poraz bila je dovoljna samo jedna greška.
- Lepo je biti u društvu mladih. Volim da im pokazujem sve te lepe stvari kao što je šah. Tu je u pitanju malo inteligencija, a i malo se vratimo u mladost kroz druženje sa decom ““ izjavio je Zlatan Perić, predsednik Šahovske sekcije Gerontološkog kluba.
Nekadašnji „Medeni turnir“ zadržao je čar druženja mladih i starih kroz misaonu igru.
- Od samog osnivanja Kluba bio sam predsednik Šahovske sekcije. Danas sam na toj funkciji u Gradskom udruženju penzionera. Drago mi je, kao nekadašnjem prosvetnom radniku, što nam dolaze đaci iz „Natine“ škole ““ dodao je veteran među šahistima Gligorije Simonović Gliša.
Prema rečima koordinatorke Kluba Darinke Jovanović ovo je lepa prilika da se članovi povežu sa decom i sa članovima nekih drugih penzionerskih udruženja, a sve u cilju kvalitetno provedenog vremena.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa