13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Književno veče u Krupnju

ZAVIČAJNE I DRUGE PESME

U Biblioteci „Politika“ u Krupnju u četvrtak 13. oktobra predstavljena je knjiga pesama zavičajnog pisca Vidoja Pajića pod nazivom „Zavičajne i druge pesme“. Vidoje Pajić rođen je u Kržavi kod Krupnja 20. januara 1955. godine na Jovanjdan u patrijarhalnoj seoskoj porodici. Zbirku pesama autor posvećuje pokojnoj supruzi i precima izginulim u boju na Mačkovom kamenu i drugim ratištima.
Autor zbirke pesama, Vidoje Pajić, počeo je da se bavi pisanjem pesama veoma kasno, ali kako sam autor kaže „pesme su nastajale odjednom, u trenutku, i ako ih odmah ne zapiše posle toga ne može da ih sastavi“, što znači da je pesnik trenutka i inspiracije u datom vremenu. Zato su napisane pesme dugo sklapane u ovu zbirku pesama, podeljenu u osam ciklusa.
U prvom ciklusu „Život živim“ nižu se pesme posvećene životu običnog čoveka u današnjem vremenu. Pesnik prvi ciklus završava pesmom „Tri drugara“ u kojoj izražava veliku sumnju u drugarstvo druga koji je otišao za boljim životom.
Drugi ciklus pesama „Pesme o zavičaju“ pesnik je sa nostalgijom posvetio prostoru na kojem živi. Ovaj ciklus pesama zapravo govori o zavičaju pesnika, lepotama i njegovom značaju. Takođe ovaj ciklus pesama predstavlja i sam naslov knjige pesama Vidoja Pajića. Pesnik svoju ljubav prema zavičaju ispoljava kroz prostor koji ga okružuje i koji je ostao u srcu autora.
Treći ciklus pesama „Srbija u srcu“ posvećen je domovini, voljenoj Srbiji, koju pesnik neizmerno voli, ali i patnji kroz koju je prošla.
Četvrti ciklus pesama, „Ljubav je uvek živa“, obuhvata najveći deo knjige gde pesnik ispoljava svoju ljubav prema voljenim osobama.
Ciklus „Sećanje na detinjstvo“ obuhvata dve pesme koje ističu dečje zgode i nezgode u periodu autorovog detinjstva.
Šesti i sedmi ciklus pesama predstavlja autora kao izuzetno privrženu ličnost deci i životinjama što ističe u pesmama „Deci s ljubavlju“ i „Moji ljubimci, pitomi i divlji“.
Autor knjigu pesama završava ciklusom „Čuvajmo prirodu i ona će nas“ u kojem se ističe velika briga autora za očuvanjem životne okoline.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa