20. oktobar 2016.20. okt 2016.
U Skadru održana regionalna Konferencija

Projekat obrazovnog osnaživanja nezaposlenih

Grad Šabac deo je regionalnog SEED (Support Edudational Employment Development) projekta čija je završna Konferencija održana prošle nedelje u Skadru u Albaniji. Projekat okuplja partnere iz Srbije, Albanije i sa Kosova, a cilj je međusobno umrežavanje i saradnja na polju obrazovnog osnaživanja nezaposlenih i jačanja njihovih profesionalnih kapaciteta na tržištu rada, a u skladu sa iskustvima Austrije čija Razvojna agencija, uz podršku nevladinog sektora, finansira projekat. Austrija spada u evropske lidere u praktičnom obrazovanju mladih i njihovoj adekvatnoj pripremi za posao.
Grad Šabac u ovom projektu učestvuje kao primer dobre prakse u povezivanju javnog i privatnog sektora kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja i formiranja Lokalnog saveta za zapošljavanje. Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca u panel diskusiji Konferencije osvrnuo se na sve važne mere koje se u našem gradu sprovode, ističući zaključke sastanka nedavno održanog sa predstavnicima austrijskih kompanija u našem gradu.
- Zadatak grada jeste stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investicije, kao i efikasne administracije, kao podrške investitorima. Šabac je proteklih godina sproveo niz mera na ovom planu, imamo brojne prednosti, pa je poraslo i interesovanje privrednika za ulaganja. Sa predstavnicima partnerskih organizacija na ovom projektu u stalnom smo kontaktu, a nedavno smo održali i sastanak sa predstavnicima privrede ““ kompanijama koje imaju poslovne veze sa Austrijom ““ BMR, Alas Holding i Mondi Grup. Privrednici su jedinstveni u oceni da je neadekvatno obrazovanje radnika njihov najveći problem, pa Grad nastoji da i na ovom planu da pun doprinos kako bismo problem prevazišli. Učešće u ovom projektu ima upravo to za cilj ““ da osnaži lokalna partnerstva i kapacitete, kako bismo nezaposlene učinili što spremnijim za tržište rada. Austrijsko iskustvo dobar je temelj za uspostavljanje sistema koji će doprineti sticanju profesionalnih znanja i veština neophodnih za radno angažovanje u fabrikama koje će u narednom periodu biti otvorene u našem gradu - kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
U uvodnom delu Konferencije dobrodošlicu učesnicima su poželeli Hajde Miče, predsednik austrijske organizacije Volkshilfe, Johan Satler ambasador Austrije u Albaniji i Blendi Klosi, ministar za socijalna pitanja i omladinu Albanije, a u radnom delu učestvovali su predstavnici partnerskih organizacija na ovom projektu, kao i Austrijske razvojne agencije koju finansira SEED program.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa