20. oktobar 2016.20. okt 2016.
PREDSTAVLjEN USPEŠAN PRIMER JAVNO ““ PRIVATNOG PARTNERSTVA

ŠABAC LIDER U PODRŠCI POLjOPRIVREDNICIMA

Zamenik direktora Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji Priška Depnering, izrazila zadovoljstvo što se u Šapcu pokazao kao izuzetno uspešan model saradnje privatnog i javnog sektora. - Da sam sama počela da se bavim ovim poslom to bi bilo u mnogo manjem obimu i trajalo bi mnogo duže, navela Vesna Milutinović, pčelar početnik. - Šabac je najbolji primer odnosa javnog sektora prema poljoprivredi i nadamo se da će i država, odnosno resorno ministarstvo slediti primer Šapca i povećati subvencij
Rezultati programa podrške mladim pčelarima početnicima predstavljeni su u utorak u Dunjića kući. Ovom prilikom predstavljen je i uspešan model privatno ““ javnog partnerstva. Na ovaj način u Šapcu je zaposleno 40 novih pčelara, koji su dobili po 15 košnica za započinjanje posla.
Zamenik direktora Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji Priška Depnering, izrazila je zadovoljstvo što se u Šapcu pokazao kao izuzetno uspešan model saradnje privatnog i javnog sektora. Objasnila je da se radi o širem programu i da je u Srbiji na ovaj način zaposleno 380 pčelara i da će se program sigurno nastaviti.
Pčelarima početnicima pomoć su pružili iskusniji pčelari koji su im bili mentori. Vesna Milutinović iz Drenovca, istakla je da njima duguju posebnu zahvalnost, ali i gradu Šapcu i Direkciji za poljoprivredu.
- Da sam sama počela da se bavim ovim poslom to bi bilo u mnogo manjem obimu i trajalo bi mnogo duže. Ovim sredstvima za kratko vreme sam uspela da stvorim svoj pčelinjak od 15 pčelinjih društava. Nadam se da ću, uz dalju pomoć i saradnju, uspeti da udvostručim ili utrostručim broj društava u nekom kraćem vremenskom periodu. Želja mi je da u budućnosti, kroz neki ovakav ili sličan projekat, i ja pomognem nekom pčelaru početniku, istakla je Vesna Milutinović.
Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije “Zlatibor“ istakao je da mu je drago što je Šabac od samog početka prepoznao privatno - javni model finansiranja u pčelarstvu i da taj model planira da proširi na ostale poljoprivredne delatnosti.
- Grad Šabac je preko direkcije za poljoprivredu lider u podršci poljoprivrednicima. RRA “Zlatibor“ sa Švajcarskom kancelarijom za razvoj i saradnju planira još podrške u narednom periodu. Iskustvo u saradnji sa Šapcem nam mnogo znači, rekao je Lukić.
Kako je navedeno ovom prilikom, kompanija “Medino“ koja je partner u projektu, planira da u drugim gradovima i opštinama ovaj model preslika kao uspešan i efikasan model korišćenja javnih sredstava i sredstava donatora, u ovom slučaju Švajcarske vlade. Ivan Grujić, direktor “Medina“ naveo je da je prošle godine u Srbiji 130 mladih nezaposlenih ljudi na ovaj način zaposleno u pčelarstvu.
- Ove godine projekat je prepoznao Grad Šabac. Planiramo nastavak i sa drugim gradovima i opštinama jer se pokazao kao izuzetno kvalitetan. Pored smanjenja nezaposlenosti, kompanija “Medino“ povećava sirovinsku bazu, rekao je direktor ove kompanije koja izvozi oko 50 odsto srpskog meda na teritoriji Evrope, Amerike, Bliskog istoka.
Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović, istakao je da je poljoprivreda jako značajna tema za Grad Šabac. Podsetio je da Grad izdvaja značajna sredstva za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji.
- Verujemo da je to jedan od razloga što su naši poljoprivredni proizovđači lideri u proizvodnji voća, mleka, mesa, ali i u proizvodnji meda. Naš kraj proizvodi najveće količine najkvalitetnijeg meda. Zbog prethodnih podsticaja Grada pčelarstvu više od 80 porodica dobilo je priliku da zarađuje na ovaj način. Šabac je najbolji primer odnosa javnog sektora prema poljoprivredi i nadamo se da će i daržava, odnosno resorno ministarstvo slediti primer Šapca i povećati subvencije, koje su sada mizerne, a do 2012. godine su bile znatno veće, naveo je Kostadinović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa