20. oktobar 2016.20. okt 2016.
ZELENI ŠAPCA UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD DIVLjIH DEPONIJA

UGROŽENO ZDRAVLjE

Gradski odbor Šabac Zelenih Srbije i Evropski centar za ekologiju najavili su borbu za uklanjanje divljih deponija na području grada i prigradskih naselja.
- Svesni smo da divlje deponije imaju izuzetno negativan uticaj na ljudsko zdravlje. Zavisno od vrste otpada moguća je pojava različitih vrsta poremećaja zdravlja, kao što su urođene anomalije, različite vrste karcinoma, poremećaji imunoloških funkcija, disfunkcija bubrega i jetre, bolesti pluća i razna respiratorna i neurotoksična oštećenja. Prema našim istraživanjima, divlje deponije su uzrok pojave endemskog nefritisa u Zminjaku, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Prema popisu iz 2008. godine, na teritoriji grada Šapca postoji sto dvanaest divljih deponija.
- Institucionalnim delovanjem kroz JKP “Stari grad“ i Skupštinu grada učinićemo sve da se nađu rešenja za što skorije uklanjanje divljih deponija i minimalizovanje njihovog uticaja na zdravlje ljudi, dodaje Pavlović.
Zeleni Šapca podržavaju tim “Letžs do it Serbia“, koji planira da u maju naredne godine organizuje akciju uklanjanja divljih deponija na teritoriji Republike Srbije.
- Mi ćemo se maksimalno uključiti u ovu akciju, ali, svako od nas pojedinačno bi trebalo da se zalaže da sortira smeće da ne bi došlo do pomenutih zaraza, istakao je Nemanja Vidaković iz Ekološkog centra za ekologiju.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa