20. oktobar 2016.20. okt 2016.
OBELEŽENE 72 GODINE OD OSLOBOĐENjA ŠAPCA

SLAVA SVIM BORCIMA ZA SLOBODU

Bio je to, govorili su očevici prethodnih godina, siv, suv, težak dan. Uprkos meteorološkoj težini, taj 23. oktobar doneo je veliko olakšanje. Dugo unazad, sa talasa savezničkih stanica, stizale su lepe vesti, a tri dana posle Beograda i poslednji okupatorski vojnik napustio je naš grad
Nismo imali pravo da proglasimo pobedu dok god i jedan vojnik u uniformi Trećeg rajha boravi na našoj teritoriji. Posle oslobođenja Beograda, nastavili smo da gonimo Nemce i njihove saveznike. Naredba nemačkog štaba bila je povlačenje prema Sremu i Slavoniji, te su snage NOP-a ušle u Šabac koji su već napustili njihovi vojnici. Kako su pristizali odredi, tako su i stanovnici izlazili na ulice da pozdrave oslobodioce posle više od 3 godine ““ prisećali su se prethodnih godina neposredni svedoci ovih događaja.
U sećanje na ove trenutke, učesnici NOB-a, SUBNOR-a i drugih boračkih udruženja, Vojska Srbije, predstavnici nekih političkih stranaka, tradicionalno su obeležili u nedelju godišnjicu oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Uz polaganje venaca na spomen obeležje žrtvama fašizma i nacizma na Donjošorskom groblju, predstavnici šabačkog i bogatinskog Saveznog udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, upoznali su prisutne sa stvaranjem Mačvansko-kolubarskog partizanskog odreda, akcijama koje su preduzimali i dešavanjima na ovom području tokom ratnih godina koje su odnele više od 5.000 života.
- Ovde su teror sprovodili pripadnici ozloglašene „Princ Eugen“ SS divizije. Oholi i bezdušni svetili su se nad nedužnim stanovništvom, ali i prema njima Šapčani su pokazali ljudskost. Dok su bežali prema Sremu, u pocepanim uniformama, zapušteni, molili su za hleb i vodu i pomoć su dobili od onih koje su četiri godine držali u strahu i nemaštini ““ istakao je predsednik SUBNOR““a Bogatić Miroljub Josipović.
Istorija, kao nauka, uvek nosi dileme i činjenicu da je pišu pobednici. Mnogi detalji koji bi značajno izmenili suštinu ostaju nepoznati, nestaju sa svedocima. Mnogo je različitih, suprotnih priča, previše emocija i ideološkog zaključivanja. Događaji u prvim godinama posle rata potpuno su zasenili borbu protiv okupatora, iako u mnogo slučajeva, najhrabriji, najiskreniji vojnici, oni koji su izneli borbu, nisu bili deo kasnijih zločina. NOB se povezuje sa socijalizmom i komunizmom, ali uniformu pokreta nosili su mnogi kojima ta ideologija nije bila bliska, kao što ni svi u kraljevskim uniformama nisu bili monarhisti. Najiskreniji, ma koju “odoru“ da su imali, bili su jednostavno ljudi koji su bili verni svom narodu i nisu želeli da se okupator oseća dobrodošlo u njihovom gradu i državi. Svi koji su prepoznali zlo i pogubnost fašizma i nacizma, koji su, ma kako, doprineli u borbi za oslobođenje, zalužuju večnu slavu, čast, zahvalnost budućih generacija, nebitno kom pokretu da su pripadali. Oni zaslužuju čast, a njihovi potomci pravo da se ponose i zauvek čuvaju uspomenu. Dan oslobođenja treba da bude njihov dan.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa