20. oktobar 2016.20. okt 2016.
POSAO KOJI SE RADI IZ LjUBAVI

VRHUNSKI TRETMAN ZA NAJBOLjEG PRIJATELjA

Da ljubav prema životinjama može prerasti u posao, a od igranja sa kučićima nešto i zaraditi, pokazuje Dragica Živković, koja već neko vreme profesionalno šiša pse. Po struci medicinska sestra, a trenutno apsolvent pravnog fakulteta, ne veruje da će se ikada baviti poslovima za koje se školovala, jer je friziranje pasa ono što želi da radi.
Obuku, koja je trajala godinu dana, završila je u Beogradu, u jednoj veterinarskoj stanici.
- Dok sam došla do mašinice i makaza prvo sam apsolvirala kupanje, feniranje, češljanje, kao i u frizerskom salonu za ljude. Na obuku sam krenula pre tri godine, ali sam morala da prekinem zbog trudnoće. Kasnije sam nastavila, i oko godinu dana radim ovaj posao. Ranije sam šišala kučiće po kućama, a sada imam salon u okviru pet-šopa, priča Dragica.
Dok radi očigledno je da uživaju i ona i mušterija, mali maltezer koji veselo namešta glavu pod češalj. Ova rasa je poslednjih godina veoma popularna, pa predstavljaju oko 90 odsto Dragičinih mušterija. Pored njih, u salon dođe i poneki bišon i pudla, ali frizira i veće rase.
- Nijedna rasa nije više ili manje zahvalna za šišanje. Sve je individualno i zavisi od psa do psa. Do sada sam radila sa 99 odsto zlatnih pasa, a i sa onih 1 odsto sam se dogovorila. Skoro je devojka dovela maltezerku za koju je rekla da hoće da ujede i da ni ona ne može da je okupa. Želela sam da pokušam da je ošišam bez korpe. Bila je veoma ućebana pa sam morala prvo da to poskidam, posle čega sam je i okupala i poravnala joj dlaku. Za sve to vreme je divno sarađivala. Međutim, kada sam je spustila dole sa stola da otrese višak dlake, više nisam uspela da je vratim, da joj još malo sredim frizuru, navodi Dragica jednu od svojih dogodovština sa malim mušterijama.
Praktikuje da šiša čiste kučiće, jer u suprotnom oštećuje alat. Ipak, u nekim slučajevima, kada je dlaka jako prljava, ulepljena i ućebana, mora prvo da se ošiša. Objašnjava da to ume da bude i dosta opasno po psa, jer se ispod takve dlake stvaraju infekcije na koži, a mogu čak i crvi da se pojave.
Kada nema posla najveća preokupacija Dragici je dvogodišnji sin. Trenutno imaju i tri psa: staforda, bretonca i maltezera. Ipak, Dragičina najveća želja je šnaucer srednje veličine.
- Kao mala imala sam šnaucera i ostao mi je u divnom sećanju. Tu ljubav je kasnije ponovo probudio pas kog sam šišala. Nađena je na ulici. Iako je bila čipovana, vlasnik je nije želeo nazad. Šišala sam je na veš mašini kod mene u stanu. Suprug i ja smo se jedva rastali od nje i vratili je sadašnjim vlasnicima. Ona mi je jedna od najdražih mušterija, kaže Dragica.
Naša sagovornica ljubav prema životinjama nije ograničila samo na pse. Posebna slabost su joj napuštene životinje. Kaže da je celog života kući donosila lutalice, i kučiće i mačiće. Imala je čak devet mačaka u jednom trenutku. Pored toga, u njenoj maloj sobi uvek je bilo mesta i za ptice, ribice, morske prasiće, hrčkove.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa