20. oktobar 2016.20. okt 2016.
STANOVNICI BENSKE BARE ZAJEDNO SA GRADSKOM UPRAVOM REŠAVAJU PROBLEME

Konkretne ideje na realizaciju

Stanovnici naselja Benska bara imali su priliku da na četiri radionice iznesu svoje probleme, ali i razmišljanja o tome kako preurediti centar ovog dela Šapca.
Seriju radionica pokrenula je gradska uprava na čelu sa članom Gradskog veća Igorom Marsenićem, a svoj doprinos dali su i arhitekte Bojan Alimpić i Jana Bogdanović.
- Naša je ideja da se građani što aktivnije uključe u realizaciju projekta koji su od značaja za njihov život. Zato su i važne ove radionice, jer građani imaju priliku da iznesu svoje probleme, ali i predlože rešenja. Na ovim radionicama smo dobili mnoge korisne informacije i u skladu sa njima nastavljamo da radimo ““ kaže Marsenić za „Glas Podrinja“.
On je dodao da je važno da građani znaju da niko neće da nametne bilo kakvo rešenje, već će oni direktno biti u prilici da utiču na rešenja.
Radionicama su prethodile ankete gde su građani iznosili probleme sa kojima su suočeni.
- Kao glavni problem naselja Benska bara pojavila se bezbednost. Stanari nemaju mira, naročito u kasnim noćnim satima, jer se na prostoru kod arteske česme stalno okupljaju i remete javni mir i red. Pored ovog problema, evidentirani su i problemi upravo oko postojanja arteske česme koja više ničemu ne služi, kao i odlaganje smeća ““ kaže Alimpić.
Na svim ovim problemima se ubrzano radi. Sa predstavnicima policije i Komunalne policije je dogovoreno da se obezbedi da njihove patrole više puta tokom noći obilaze ovaj plato. Prema rečima stanara, te patrole su počele da rade svoj posao. Pre neko veče je upravo patrola policije sprečila grupu mladih Šapčana da jedan protiv-požarni aparat aktiviraju uz pomoć baklje koju koriste navijači.
- Do saradnje sa policijom i Komunalnom policijom je došlo upravo na inicijativu stanara Benske bare. Stanari jesu važan deo ove priče, ali ne i jedini. Moramo da razgovaramo i sa predstavnicima gradske uprave i javnih preduzeća, jer od saradnje sa svima zavisi u kojoj meri ćemo imati kvalitetan način života ““ dodaje Marsenić.
Prema rečima arhitekte Jane Bogdanović, te radionice su odlična prilika da ljudi kažu kako žele da izgleda prostor gde žive.
- Mnogo konkretnih i kvalitetnih predloga smo dobili. Prva anketa je bila posvećane problemima, a drugu koju budemo uradili biće posvećena predlozima rešenja kako taj prostor da se prilagodi potrebama života u tom naselju ““ ističe Bogdanović.
Naši sagovornici očekuju da se saradnja sa stanarima u Benskoj bari nastavi na obostrani interes, kao i da će i ostali građani da se uključe u ovaj proces koji je deo projekta o participativnom budžetiranju.
MOŽEMO I SAMI
- Proces koji omogućava participativno učešće i odlučivanje građana je odlična prilika da građani sami odlučuju na stvari koje su im bitne. Ovakva praksa postoji decenijama unazad u Evropi. U Srbiji u Kraljevu, Kragujevcu i Užicu postoji projekat participativnog budžetiranja, ali u saradnji sa stranim konsultantima. Mi u Šapcu smatramo da imamo dovoljno kapaciteta i sposobnosti da sami realizujemo ovakav projekat. Tome u prilog govori i stanje u javnim preduzećima, kao i spremnost građana na kompromis ““ naglašava Marsenić.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa