18. novembar 2010.18. nov 2010.
IZLET

ZA LjUDE TREĆEG DOBA

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević upriličio je prošle nedelje izlet za aktiviste Gradskog udruženja penzionera Šapca. Za ovu priliku bio je obezbeđen i turistički vodič Žika Opanković iz Turističke organizacije Šapca, koji je ljudima “trećeg doba“ detaljno govorio o kulturno-istorijskim mestima koja su posetili u jednom delu Pocerine
Prvo mesto koje su penzioneri posetili bili su Nakučani i tamošnja crkva koja, kako reče sveštenik Slaviša Marković, potiče iz 19. veka, a ranije su na ovom mestu postojale još dve crkve brvnare koje datiraju sa početka 19. veka. Crkva je podignuta pod pokroviteljstvom knjaza Miloša Obrenovića i njegovog brata Jevrema, ali i knjaza Marka Štitarca.
Nastavljajući obilazak Pocerine i Nakučana, šabački penzioneri su stigli i do Ašikovog groba, mesta koje je posvećeno jednoj velikoj i nesrećnoj ljubavi između Đule i Pavla (srpski Romeo i Julija) o kojoj je pisao i naš poznati književnik Janko Veselinović. U ovom selu posetili su i Đakovića okućnicu, savršeno očuvanom seoskom domaćinstvu sa kraja 19. veka. Gosti su imali priliku da vide kuću za stanovanje, magaze, mlekar, čardak, vajat... Kako reče Opanković ovaj objekat predstavlja u turističkom smislu etno objekat, ne mesto za seoski turizam.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa