20. oktobar 2016.20. okt 2016.
PREDSTAVNICI GRADA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI

SISTEM, A NE DEMAGOGIJA

Zamenik načelnika Gradske uprave Milan Vasić i direktorka Centra za socijalni rad Jelena Milošević smatraju da aktuelne aktivnosti povereništva Gradskog odbora Srpske napredne stranke u oblasti socijalne zaštite predstavljaju negativnu kampanju bez ikakvog osnova
Šabac predstavlja primer dobre prakse ulaganja u socijalnu zaštitu, naveo je Milan Vasić, zamenik načelnika Gradske uprave Šapca, na konferenciji za novinare održanoj prošlog petka u Gradskoj kući, i dodao da su rešenja koja je Grad primenio u ovoj oblasti dobila priznanje i od ministra zaduženog za socijalnu politiku, Aleksandra Vulina. Aktuelne aktivnosti povereništva Gradskog odbora Srpske napredne stranke, kroz doniranje humanitarne pomoći pojedincima, predstavljaju čist populizam, smatra Vasić.
- Grad iz svog budžeta izdvaja 80 miliona dinara za aktivnosti Centra za socijalni rad. Pokrivene su lokalne usluge, koje su u domenu lokalne samouprave, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti. Pored toga, Grad izdvaja 40 miliona dinara za udruženja građana i organizacije na teritoriji Šapca koja se bave socijalnom zaštitom. Ove godine smo imali pet projekata iz oblasti socijalne zaštite, gde se, kao najznačajniji, izdvaja „Karitasov“ projekat gerono usluge, koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istaklo kao primer dobre prakse. Ministar Vulin je dva puta posetio Šabac i pohvalio aktivnosti Grada u oblasti socijalne politike. Prvi put kada smo otvarali senzornu sobu u Ustanovi za decu i mlade, a drugi put kada je „Karitasu“ dodeljena licenca, rekao je Vasić.
Socijalna zaštita prema njegovim rečima mora biti sistemska i sveobuhvatna.
- Svako ko misli da je dovoljno podeliti nekoliko paketa nekolicini porodica, kako bi se rešili problemi u socijalnoj politici, duboko se vara. Povereništvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke zaboravlja da imaju republičku vlast, pa ako misle da povećaju obuhvat korisnika socijalne pomoći oni mogu da promene postojeći, ili donesu novi Zakon o socijalnoj zaštiti, dodao je Vasić.
- Grad izdvaja značajna sredstva za najugroženije sugrađane, istakla je direktorka Centra za socijalni rad Jelena Milošević.
- Svake godine povećava se broj korisnika usluga Centra za socijalni rad, što je realan pokazatelj teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze država i društvo. Samo za jednokratnu novčanu pomoć Grad na godišnjem nivou izdvaja 13 miliona dinara. Korisnici ove vrste usluga novac uglavnom koriste za nabavku lekova, ili udžbenika za decu. Grad izdvaja i 20 miliona dinara za rad Narodne kuhinje, u kojoj se svakog dana pripremi 1.330 obroka. Pored toga, prošle godine više od 500 korisnika je ostvarilo pravo na pomoć u ogrevnom drvetu, navela je Jelena Milošević.
Posebna pažnja posvećuje se ljudima iz osetljivih kategorija.
- Zajedno sa “Karitasom“ brinemo o više od 300 sugrađana kroz uslugu „pomoć i nega u kući“. Za funkcionisanje Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, godišnje se iz gradskog budžeta izdvoji više od 12 miliona dinara. Zahvaljujući podršci Grada, u mogućnosti smo da u Sigurnoj kući zbrinemo žene žrtve nasilja, rekla je direktorka Centra za socijalni rad.
Učesnici prošlonedeljne konferencije za novinare podsetili su i na ocenu šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Denevporta o socijalnoj zaštiti u Šapcu, koji je prilikom aprilske posete našem gradu izjavio da Šabac predstavlja primer na koji bi trebalo da se ugledaju i drugi gradovi i opštine.
- Ako je Evropska unija prepoznala Šabac kao mesto u kom se sprovodi odgovorna socijalna politika, pri tom investirajući u zajedničke projekte, zaista ne vidim nijedan realan razlog da bilo ko pokušava da dokaže da u Šapcu ne postoji empatija prema socijalno ugroženim građanima, rekao je Vasić.
DEMAGOGIJA ZAMENILA POLITIKU
Prema rečima gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića, socijalna zaštita je oblast za čiji razvoj grad izdvaja značajna sredstva iz budžeta. Zelenović dodaje da povereništvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke koristi socijalnu ugroženost pojedinih građana radi prikupljanja političkih poena.
- Ako neko pokazuje svoju humanost samo kada su uključene kamere, i ako pomaže onima kojima je pomoć potrebna u cilju promovisanja svoje političke organizacije, onda tu nema reči o humanosti. To je upravo ono što trenutno rade predstavnici povereništva Gradskog odbora Srpske napredne stranke. Oni zloupotrebljavaju tešku materijalnu situaciju najugroženijih ljudi u cilju jeftine političke promocije. To je nedopustivo i degutantno, naglasio je Zelenović.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa