18. novembar 2010.18. nov 2010.
BRANKO ĐURKOVIĆ - NEKAD I SAD

PESMOM DODIRNUO NEBO

U seriji tekstova pod naslovom „Gde su, šta rade“, „Glas Podrinja“ donosi priče o ljudima koji su svojom delatnošću doprineli razvoju ovog kraja ( 14 )
Oni koji ga znaju od mladosti, kažu da je bio poseban. Oni koji su ga pratili kroz život i rad, znaju da je neobičan. Svi oni zajedno veruju da je ostao svoj. Spada u one retke koji su svoj rad krunisali rezultatima, izborili se sa životnim vetrovima, radili ono što znaju i vole, i sve to pokazali svetu. A on je uspeo, reklo bi se lepotom pesme.
„Kad se kaže Branko Đurković, to je onaj dirigent Hora 66 devojaka. Kad se kaže Šabac, to je mesto u kojem deluje Hor 66 devojaka. Da, to je hor Branka Đurkovića“- zapisao je nekih godina Miodrag Simentić, o onome što je ovu sredinu razlikovalo od drugih i o čoveku koji je u ovoj sredini učinio mnogo više od nekih drugih.
Branko Đurković je rođen u Dublju 1937. godine, školovao se i u Šapcu, Sarajevu , Beogradu. Muzičku školu, odsek klarineta, pohađao je u Šapcu, tu izučio i Učiteljsku školu a Višu muzičku završio u Sarajevu. Fakultet muzičke umetnosti, odsek Muzička teorija, studirao je u Beogradu gde je dve godine studirao dirigovanje kod čuvenog profesora Mihaila Vukdragovića a postdiplomske studije završio je na istom fakultetu 1978. godine, kod takođe čuvenog profesora Vojislava Ilića. Branko Đurković, ostaće zabeleženo u istoriji ove oblasti, prvi je magistar dirigovanja u tadašnjoj Jugoslaviji.
I sve su to možda nebitni podaci za one kojima muzika nije deo života, uostalom ova priča i nije za njih, jer priča o životu jednog umetnika uvek je isprepletana uspesima ali i preprekama koje je on morao savladati da do uspeha dođe. O mukama koje je prevalio da postane ono što jeste, Branko nerado priča, a mnogo bi slova trebalo ispisati o onome šta je sve činio da Šabac postane simbol horskog pevanja onog, ovog i vremena budućeg.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa