27. oktobar 2016.27. okt 2016.
PARE IZ IPARD FONDOVA ČEKAJU (2)

Šabac je poslednja šansa da ne propadnu pare

Sve je prekinuto petog oktobra 2012. godine (simbolički, ili ne, pitanje je sad) kada su promenjeni direktor i kompletno rukovodstvo, a Agencija je na osnovu zahteva Ministarstva poljoprivrede (navodno, jer postoje problemi da se „kvalitetni kadrovi zaposle u Šapcu“) izmeštena iz Šapca u Beograd. Od tada je ceo proces praktično zaustavljen. Sve je stalo, osim što se promenilo pet direktora i što su se zapošljavali „podobni“. Komunikacija sa Briselom je na ovu temu bila obustavljena, a evropski revizori su se “čudili“ šta to bi sa onom savremenom i „pripremljenom“ institucijom iz Šapca. Potpuno neuslovna zgrada u centru Beograda i većinom neobučeno rukovodstvo i zaposleni, kako tvrde dobro upućeni, teško da će ikada dostići potrebne standarde. Akreditacioni plan „nove“ Agencije dostavljen je Evropskoj komisiji u novembru 2015. godine. Posle skoro 4 „gladne“ godine. Uzaludno. Revizija je ih glatko odbila, uz nagoveštaj da u sadašnjem prostoru i sa sadašnjim neobučenim kadrovima nema IPARD-a ni ubuduće. Kako i zašto je premijer 11. avgusta ove godine, u Skupštini Srbije, utvrdio da „smo se već akreditovali i da je 175 miliona evra dostupno srpskim paorima“, samo on zna. Očekujemo da otkrije ko ga tako „prevario“
Pošto se Uprava neminovno mora seliti, gradonačelnik Šapca je premijeru i resornom ministarstvu uputio pismo i tražio da se Uprava vrati u Šabac, u „svoju“ pripremljenu i opremljenu zgradu. Da se spase što se spasiti može. Da dalje ne propadaju spremne „evropske“ pare. Umesto onih kojima je pismo upućeno (premijeru i ministru poljoprivrede), „kojekuda“ je odgovorila ministarka za evropske integracije, i to da će nam iznos od 175 miliona od 2015. do 2020. godine biti dostupan, jer Vlada mnogo „radi“ da se akreditujemo u prvoj polovini 2017. godine. Navela je ona da razlozi izmeštanja Uprave iz Šapca nisu politički, već zato što zgrada u Šapcu može da primi do 100 zaposlenih, za akreditaciju je potrebno 125, za zaposlene na obradi nacionalnih subvencija za agrar još 75, ili ukupno 200. U kasnijoj fazi, do ulaska u EU Uprava mora da broji više od 1.200 ljudi, pa gde da Šabac nađe tolike informatičke stručnjake, građevinske inženjere, arhitekte, pravnike i ekonomiste.
Druga strana, predvođena gradonačelnikom Šapca i „strukom“, tvrdi da su ministarkini stavovi “nepodnošljiva lakoća izgovaranja neistina“. Ponavljaju da je zgrada u Šapcu dovoljna i spremna za akreditaciju, i da je ona „poslednja šansa“ da ne propadnu sve IPARD pare. Pitaju i da li će seljaci lakše doći do periferije Šapca, ili do Bulevara Kralja Aleksandra u centru Beograda. Posebno ističu da je cifra od preko hiljadu zaposlenih predviđena za centralu i 15 filijala, kada se proces akreditacije završi i počnu pripreme za korišćenja zajedničkog agrarnog budžeta EU.
Elem, ko je u pravu, pokazaće vreme. Čeka se i „objava“ novog ministra poljoprivrede. Stručnjaci, sa kojima smo razgovarali, nemaju dilemu. Prvi korak je hitno vraćanje Uprave u Šabac. Pa postavljenje stručnog direktora i rukovodstva. Ljude iz struke, a ne bilo koje partije. U protivnom, ništa od IPARD-a. Makar u dogledno vreme. Kako su prethodne četiri godine IPARD pare „pojeli skakavci“, tako će i naredne četiri. Ako se nešto ne desi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa