27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Od Dušana do “vesele mašine“

ŠLjIVA STAROSLOVENSKA

Na našim prostorima prvi pisani podaci o alkoholnim pićima vezuju se za stare Slovene, koji su još u V veku pili medovinu sa tom navikom u VII veku došli na Balkansko poluostrvo. Nije poznato kada se tačno počelo sa masovnom proizvodnjom rakije, ali se zna da je ona postojala još za vreme cara Dušana. O tome svedoči paragraf 166 njegovog čuvenog Zakonika iz 1354. godine, po kojem su predviđene oštre kazne zbog zloupotrebe alkohola, bez bližeg definisanja.
Proizvodnja rakije i alkohola nastavljena je i za vreme turske vladavine od 1389. do 1878. godine, a pisani podaci ukazuju da su Turci sakupljali takse od 12 aspri po kazanu. Krajem DžVI veka proizvodnja i potrošnja rakija osetno raste, kao posledica otvaranja kafana. Konačno, oslobađanjem naših krajeva od Turaka 1878. godine, naglim razvojem voćarstva, zanatstva i okretanjem zapadnim zemljama, prvenstveno Austrougarskoj i Francuskoj, dolazi do nagle modernizacije u proizvodnji alkoholnih pića na ovim prostorima. Proizvodnja je bila masovna ali primitivna. Glavni rakijarski centri bili su Valjevo, Užice, Sarajevo, Tuzla i Foča.
Najkvalitetnija sorta šljive za preradu u rakiju je požegača i crvena ranka.
Požegača daje vrlo aromatičnu i pitku rakiju šljivovicu, najbolju od svih voćnih rakija. Nažalost ovu sortu je skoro potpuno uništio virus šarke. Renome naše šljivovice potiče od ove veoma kvalitetne sirovine. Od 100 kg šljiva prosečno može se dobiti oko 13 litara 50% rakije.
Pod rakijskim sortama šljiva podrazumeva se grupa sorta koje imaju ograničenu upotrebnu vrednost. Meso ovih sorta obično se ne odvaja od koštice, pa nisu pogodne za potrošnju u svežem stanju ni za industrijsku preradu u bezalkoholna pića, te su zato skoro isključivo i namenjene proizvodnji rakije.
Metlaš , pošarka, ranka, dragačica, okruglica, ima plod bogat šećerom pa je i prinos alkohola veći. Rakija je čista, bez posebno istaknutih svojstava i dosta je pitka.
Trnovača, piskavac, sadrži 10-13% šećera i oko 1% kiseline u plodu. Na košticu otpada oko 3,5%. Daje rakiju srednjeg kvaliteta.
Moravka je količinom šećera slična crvenoj ranki. Rakija od nje je srednjeg kvaliteta, a znatno se popravlja u kupaži sa požegačom.
Džanarika najčešće sadrži 5-11% šećera i 1-2,5% ukupnih kiselina. Na koštice otpada prosečno oko 7%. Rakija od džanarike je slabija od svih rakija od šljiva.
Pripremio dipl. ing. Zoran Tešić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa