27. oktobar 2016.27. okt 2016.
SETVA STRNIH ŽITA U KAŠNjENjU

KUKURUZ U AMBARIMA, PŠENICA NA NjIVAMA

Od 60.000 hektara pod kukuruzom obrano oko osamdeset odsto što za posledicu ima i produžetak setvenog perioda pšenice. Optimalni rok za setvu ječma istekao
Na području Šapca, Vladimiraca, Koceljeve i Bogatića, koje pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac, do sada je od 60.000 hektara pod kukuruzom obrano oko osamdeset odsto. S obzirom na nestabilne vremenske prilike, praćene kišnim periodima, berba je produžena, a samim tim i setva pšenice.
- Pošto uglavnom dolazi u plodosmeni sa kukuruzom, pored setve pšenice, evidentno će kasniti i setva ječma. Kada se planira proizvodna godina poljoprivredni proizvođači trebalo bi da obrate pažnju na planiranje setvenih površina koje podrazumeva i odabir hibrida kako bi im parcele na vreme bile oslobođene za naredni usev, odnosu na setvu strnih žita ““ kaže dipl. inž. ratarstva Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Ovogodišnji rod kukuruza najveći je kada se uzmu u obzir prethodne godine. U proseku se kreće osam tona po hektaru.
- Ima i poljoprivrednih gazdinstava koja su ostvarivala prinos i preko dvanaest tona suvog zrna što dolazi do izražaja i ovog puta primena pune agrotehnike. Znači, od osnovne obrade, preko osnovnog đubrenja, do izbora hibrida i setve uz, na vreme, primenjenu adekvatnu zaštitu i prihranu.
Prema rečima stručnjaka potrebno je obratiti pažnju na plodosmenu kako bi se izbegli i napadi štetočina, biljnih bolesti i kukuruzne zlatice.
- Pojavilo se i tzv. crvenilo koje svake godine zauzima sve veće površine i smanjuje značajno prinose. Protiv nekih bolesti možemo se boriti. Međutim, protiv nekih i ne možemo tako da je osnovna mera izbegavanje gajenja useva u monokulturi što je kod nas uglavnom više zastupljeno.
U toku je i setva ozimih žita, dok je setva ječma završena. U ponudi je veliki sortiment tako da je potrebno izabrati najbolju sortu u zavisnosti od kvaliteta parcela.
- Takođe treba da se vode činjenicom da li je sorta manje ili više otporna na napad bolesti. S obzirom na nepredvidive vremenske prilike u zadnje vreme treba imati u vidu stepen otpornosti same sorte, kako pšenice, tako i ječma. Takođe, svaka sorta ne seje se istom gustinom, tj. istim brojem biljaka po kvadratnom metru. Ta količina kreće se od sto osamdeset do trista kilograma po hektaru. U ponudi su se pojavile hibridne sorte pšenice koje za sada zauzimaju jako male površine, ali se pokazalo, kao i na našem ogledu, da su to hibridi pšenice koji dosta obećavaju i sa malom količinom semena. Za naše poljoprivredne proizvođače uglavnom je to neshvatljivo, ali vremenom će doći do saznanja da su jako dobre i da mogu zameniti i postojeće sorte.
NAPOMENA
Ukoliko se poljoprivredni proizvođači, zbog nedostatka finansija, odluče da koriste svoje seme, treba da povedu računa o njegovoj zaštiti i tretiranju.
- Ukoliko se kasni sa setvom mora se povećati norma semena. Ne preterivati sa gustinom jer u proleće može dovesti do negativnih pojava, odnosno prebujnosti useva, što za posledicu ima veći napad bolesti i poleganje. Ako pri tom još ne primene osnovno đubrivo, već se samo vode činjenicom da azot može nadoknaditi njegovo neunošenje, dovoljno je reći da to ne rade. Najbolje bi bilo sve uraditi na osnovu agrohemijske analize i preporuke stručnjaka naše službe. Takođe, koliko je to moguće zbog vremenskih uslova, ispoštovati optimalni rok setve. Zemljište treba da bude što pripremljenije. Bolje da i odstoji par dana, da se lepo slegne. Ne sejati po svaku cenu u vlažno, neobrađeno i nedovoljno pripremljeno zemljište. Sve to kasnije za posledicu ima smanjenje prinosa ““ ističe savetodavac PSSS Šabac Svetlana Zlatarić.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa