27. oktobar 2016.27. okt 2016.
MINISTAR NAJAVIO PRIORITETE ZA NAREDNU GODINU

PODSTAĆI KONKURENTNOST I KVALITET PROIZVODNjE

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će prioritet ministarstva na čijem je čelu biti investicije u opremu, mehanizaciju, skladišni prostor. Kako je naveo, investicije će biti i u prerađivački sektor, a traži se i novi prostor u budžetskoj 2017. godini. Kada je reč o subvencijama ministar je, u izjavi novinarima, kazao da razgovori sa Svetskom bankom traju već mesec dana, a da će početkom novembra biti održana nova runda.
-U prethodnom periodu smo analizirali mere agrarne politike koje su nam bile na raspolaganju 2015. i 2014. Nažalost neke efekte nismo mogli da izračunamo, jer neke mere nisu davale rezultate ili nisu korišćenje, to jest poljoprivredni proizvođači ih nisu prepoznali kao adekvatne, kazao je Nedimović.
Nedimović je naglasio da je ideja da u 2017. i 2018. prioritet bude stavljen na mere koje će biti na raspolaganju u dužem vremenskom periodu, a to su mere koje podstiču konkurentnost i kvalitet, kako bi naši poljoprivredni proizvođači što više kroz investiciju u opremu i mehanizaciju, skladišne prostore, prerađivački deo mogli da povećanju vrednost svog poljoprivrednog proizvoda.
Nedimović je, upitan da li će tražiti veći budžet za poljoprivredu za iduću godinu, rekao da se trudi da se novac koji je dobijen na raspolaganje za tekuću godinu iskoristi u potpunosti, navodeći da postoje apsurdi.
- Na nekim merama agrarne politike nismo imali potrošena sva sredstva. Tamo gde nam najviše treba, a to je u investicijama, imali smo isprogramirano samo 500 miliona dinara, a treba nam 960 miliona dinara za isplatu po podnetim zahtevima. Mi ćemo sada realokacijom sredstava isplatiti sve što je bilo zahteva za investicije, najavio je on.
Nedimović je podvukao da je prevashodni zadatak finansiranje svega što povećava konkurentnost. Rekao je da želi da ponudi sredstva i subvencije za nabavku novih traktora, kao i da će voditi u tome računa o svim standardima koji postoje kada se daje mogućnost za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Istovremeno je naglasio da se mora učiniti dostupnost svima, naročito u delovima koji su radno intenzivni i gde je neophodna nabavka nove mehanizacije, a to je u voćarstvu i povrtarstvu posebno bitno jer tamo nije bilo sistematskih mera u tom pravcu u prošlosti. S tim u vezi je naveo da je naišao na apsurdne situacije da je u Koceljevi za pet godina registrovano sedam novih traktora, a na prostoru Žitorađe 130, koji su nabavljeni kroz zajednički program sa danskom vladom.
Takođe je naglasio da u prvi plan treba istaći i potrebu što intenzivnijeg uključivanja nauke u poljoprivrednu proizvodnju, naročito iz razloga povećanja konkurentnosti kako naših proizvođača u njivama, tako i naših prerađivača. Ministarstvo će, kako podvlači, dati sve od sebe da što više znanja inkorporira u poljoprivrednu proizvodnju, jer bez korišćenja savremenih tehnologija ostajemo samo jeftiniji prodavac sirovine.
- Nama je ideja da kroz prerađivački sektor i nove tehnologije da postanemo neko ko prerađuje na svom prostoru sirovine koje proizvede, zaključio je Nedimović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa