27. oktobar 2016.27. okt 2016.
I PDV PROTIV POLjOPRIVREDNIKA

DRŽAVA TRAŽI A TEŠKO DAJE

Gužve ispred šaltera banaka, u kojima su poljoprivrednici najčešće otvarali namenske račune za domaćinstva, govore da je država najzad počela da isplaćuje subvencije. To je dobro ali nije dobro što subvencije u proseku kasne pet do sedam meseci. Nedostatak novca najviše pogađa proizvođače tovljenika, bikova i svinja. Hrana za tovljenike je u ovo vreme najjeftinija. Ko je sam proizvodi imaće čistiju računicu.
- Problem je i otkup kukuruza koji je 14 dinara po kilogramu ali su se i tu skladištari snašli pa na vlagu i sušenje uzimaju do 1.500 kilograma po vagonu. Navikli smo na sve živo, i da nam se smanjuju subvencije za ratarstvo u kalendarskoj godini , i da nam se umesto subvencija za junad daju za utovljenog i prodatog bika. Sada kasne po sedam meseci i bojazan je među nama da li će biti svima isplaćene. Uredba za predatu stoku kaže ““ ko je predao do 1. novembra isplatićemo subvencije do Nove godine a za one koji prodaju kasnije, u maju naredne. Ko će to da čeka, navodi poljoprivredni proizvođač Dragan Stanković .
PDV je takođe problem srednjih i onih većih poljoprivrednih proizvođača. Svako ko ostvari promet preko 8 miliona dinara mora u PDV, i to stvara dodatne troškove. Obaveze prema državi su oko 22.000 dinara a mora se platiti i knjigovođa. Promet preko banaka dodaje na to i provizije.
-Dobio sam još jednog studenta u kući. I to kakvog! Njemu ne smem da zakasnim ni dan jer su drakonske kazne i njega ne zanima što on nije šest meseci ispunio obaveze prema meni. Dobro je da poštujemo poreske zakone ali je dobro da država i nas poštuje. Nije sporno da nam kaže:“Nema više subvencija“, ali nije dobro da nam kasne kada smo na njih najviše računali, kaže Stanković.
Ipak poljoprivrednici nisu nezadovoljni trenutnim cenama stoke na tržištu. Nakon četiri loše godine - suše, poplava, pa opet suše - jedna rodna je došla. Male parcele usmerile su mačvanske poljoprivrednike da ne prodaju primarni proizvod, kukuruz, već da ga usmere na tov. Cenama tovnih junadi su zadovoljni ali je tržište još nestabilno zbog ograničenog izvoza. Svinje drže cenu i za to je razlog nedostatak na tržištu i viša cena uvoznog mesa od domaćeg.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa