27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Voćnjak na pomolu

Kreće jesenja sadnja voća

Jesen je idealan period za sadnju voćnih sadnica. One su spremne za sadnju u fazi biološkog mirovanja, nakon opadanja lišća. Prednost jesenje sadnje u odnosu na prolećnu se ogleda u boljem ukorenjavanju sadnica koje spremnije dočekaju proleće i novi vegetacioni period. Sadnice posađene tokom jeseni će na proleće biti ukorenjene i trošiti energiju na listanje i novi rast, dok sadnice posađene u proleće istovremeno moraju da se i ukorene.
Koren raste sve dok se temperatura zemljišta ne spusti ispod 4 stepena Celzijusa. Sadnice zasađene tokom jeseni počinju vegetaciju u proleće ranije. Sa jesenjom sadnjom ne treba kasniti i treba je obaviti tri sedmice pre pojave mraza.
Dobre lokacije za sadnju su dovoljno osunčane, dobro snabdevene vlagom, zaštićene od vetra.
Za sadnju je najbolje izabrati jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice jer se najbolje ukorenjuju.
Pre sadnje je potrebno uraditi analizu zemljišta i pripremiti zemljište za sadnju. Pripremu zemljišta treba početi mnogo pre sadnje. Pravac pružanja redova treba uskladiti sa položajem parcele, odvođenjem viška vode i erozijom zemljišta. Uspeh sadnje zavisi od izbora lokacije, pripreme zemljišta, ali i od stepena zrelosti sadnica. Prilikom odabira i kupovine sadnica treba obratiti pažnju na to da je koren dobro razvijen, da nije oštećen, da nema simptoma bolesti, da su na korenu prisutni i tanji korenčići. U jesenjoj sadnji rupe za sadnju treba kopati desetak dana pre sadnje a one treba da budu za trećinu veće od korena sadnice.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa