3. novembar 2016.3. nov 2016.
DODELjENE SEOSKE KUĆE IZBEGLIM LICIMA

Rešene podstanarske muke

Prošlog petka 14 izbegličkih porodica rešilo je stambeno pitanje
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, prošlog petka potpisao je sa članovima 14 izbegličkih porodica ugovore o kupovini seoskih domaćinstava. Novac za kupovinu kuća obezbeđen je kroz projekat kojim je Grad Šabac konkurisao kod Jedinice za upravljanje projektima, a novac je obezbeđen kod Banke za razvoj Saveta Evrope.
- Izbegla i prognana lica u Šapcu odavno nisu socijalni problem. To su osobe koje na pravi način treba da budu integrisana u društvo. U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice mi već godinama radimo na ostvarenju tog cilja. Izgrađena je zgrada za socijalno stanovanje, obavlja se otkup seoskih domaćinstava, a građene su i kuće u naseljima širom Šapca kako bi izbegla lica dobila krov nad glavom. Maksimalno se trudimo da rešimo probleme sa kojima se ovi ljudi suočavaju. U Šapcu niko neće biti zaboravljen i odnos prema svima je isti. To pokazuje koliko je šabačka lokalna samouprava zrela i sposobna da rešava probleme svojih sugrađana, rekao je Zelenović.
Veljka Vujakliju ratni vihor vodio je od Karlovca do Šapca.
Kompletan mesečni prihod koji je ostvarivao kao ratni vojni invalid odlazio je na stanarinu i na mesečne obaveze.
- Od 1995. godine promenio sam pet stanova u kojima sam živeo kao podstanar. Neizvesnost i nesigurnost, pre svega zbog finansija, su svakako otežavali ionako težak život. Sada konačno imamo svoj dom, te će sve biti mnogo lakše, rekao je Vujaklija.
Sarajlija Slobodan Buha je nakon dugog niza godina provedenih u kolektivnom centru konačno dobio krov nad glavom.
- Ovo je prva vlast koja je obratila pažnju na malog čoveka i počela da rešava naše velike probleme. Rešenje problema smeštaja bilo je nešto što nas je proganjalo otkako smo zbog rata morali da napustimo naše nekadašnje domove. Ta briga je, na sreću, sada prošlost, rekao je Buha.
Pojedinačna pomoć za kupovinu kuće sa okućnicom iznosila je 9.500 evra. Kuće su sada trajno vlasništvo članova izbegličkih i prognanih porodica, koje će dobiti i paket pomoći za adaptaciju i opremanje kuće, u vrednosti od 1.500 evra. Kuće su otkupljene u trajno vlasništvo, uz zabranu otuđenja narednih 5 godina.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa