3. novembar 2016.3. nov 2016.
U prostorijama ULSŠ predstavljen 15. broj strip magazina „Eon“

Skrajnuta umetnost

Tokom dvehiljaditih godina, kada je Udruženje likovnih stvaralaca Šapca rekonstruisano, započeto je sa izdavanjem strip magazina „EON“. Iako su finansijske prilike skoro na granici lošeg entuzijazma ne ponestaje. To je dokazao i petnaesti broj predstavljen prošlog petka u prostorijama ULSŠ.
- Lako je nešto pokrenuti, ali teško je održati. Teško je održati kompas u vremenima u kojima svi živimo. Važan je entuzijazam, ali i da ide poruka koju nudimo i koju nosimo sa sobom svih ovih godina, a to je da strip umetnost živi u Šapcu. Lično bih voleo da ima puno više mladih koji su iz Šapca. Prvobitna ideja nam je bila da se u njemu oprobaju i da prvi put objave svoje radove naši mladi ljudi, Šapčani. Sada, nažalost, ima mnogo manje naših autora, a više sa strane. Gde su tu naši mladi, naše mlade snage koje će prvi put objaviti, koje će se identifikovati sa ovim prostorom, iz ovog grada, sa ovom klimom, ovim potencijalom. Prosto da im damo vetar u leđa ““ rekao je predsednik ULSŠ Slobodan Peladić, glavni i odgovorni urednik Strip magazina „EON“.
Na nevelikom broju strana našle su se strip premijere autora iz Beograda, Gornjeg Milanovca, Novog Sada, Leskovca, Niša i Kraljeva. Za svoje mesto izborile su se i dve dame, i to Šapčanke, Snežana i Dragana Đurđević sa ilustracijama.
- Prvi put objavili smo strip „Cuki“ Dragana Lazarevića ““ Di Lazara. Tu su i ostvarenja Svetozara Živkovića Sveživa, Zaviše i Dejana Živkovića iz Niša, strip „Indonežanske bajke“ Dejana Kovačevića iz Sremske Mitrovice, ilustracija Zorana Savkovića Džerija iz Kraljeva, Milana Miletića i Nikole Maslovara Maslija iz Gornjeg Milanovca, produktivnog strip scenariste Svetozara Toze Obradovića, strip ilustratora Gorana Đukića Gorskog, kao i Zlatka Milenkovića iz Novog Sada. Za ustupljene radove i na dobroj saradnji zahvaljujemo se Marku Stojanoviću i autorima iz Leskovačke strip škole Andrijani Cvetković, Jovani Stanković, Dejanu Cvetkoviću, Jovanu Ukropini, kao i Borislavu Maljenkoviću i Aljoši Tomiću za ilustraciju naslovne strane ““ izjavio je predsednik Strip udruženja „Biberče“ Svetlan Obradović, zamenik glavnog i odgovornog urednika.
Novi broj strip magazina „EON“ i ovog puta izašao je zahvaljujući finansijskoj podršci Gradske uprave grada Šapca. Sve radove autori su prosledili na dobrovoljnoj bazi bez ikakve nadoknade. Od nedostatka finansija, kako je rečeno, više zabrinjava nezainteresovanost mladih ljudi kojima je ova umetnost i posvećena.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa