3. novembar 2016.3. nov 2016.
11. NOVEMBAR ““ DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

SRBIJA POPUT FENIKSA

Sutra se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, zvanični praznik više država Evrope i sveta, među kojima je, od 2012. godine i Srbija
Jedanaestog dana, jedanaestog meseca u 11 sati pre podne 1918. godine, u železničkom vagonu, na severu Francuske, potpisi Maršala Ferdinanda Foša, komandanta savezničkih snaga, Admirala Roslina Vemisa, zapovednika Britanske mornarice s jedne, i generala Fon Vinterfelda, komandanta Nemačke armije, odnosno Fon Oberdorfa, ministra spoljnih poslova, s druge strane, označili su kraj ratnih dejstava u do tada, najvećem i najkrvavijem sukobu u ljudskoj istoriji, Velikom ratu.
Ovaj događaj 11. novembra 1918. godine nije označio mir, već primirje u Prvom svetskom ratu (mir je potpisan tek naredne godine u Versaju), ali kako ratna dejstva više nisu nastavljena, u Evropi se upravo on obeležava kao datum okončanja rata i praznik Dan primirja. Više od 15 miliona vojnika i civila koji su doživeli početak rata 28. jula 1914. nije dobilo priliku da odahne kada su „puške utihnule“.
Srbija, država pobednica i nacija koja je podnela ogromne žrtve u zasutavljanju armija Carevine Nemačke, Austrougarske monarhije i Bugarske, ovaj dan je uvrstila u kalendar praznika 2012. godine. Kraljevina Srbija, tokom četiri godine je izgubila oko 1.100.000 stanovnika (vojnika i civila), a pobede na Ceru, u Kolubarskoj bici i proboj na Kajmakčalanu, dali su važan doprinos pobedi sila Antante nad Centralnim silama.
Cvet „Feniks“, odnosno „Natalijina Ramnoda“ (lat. Ramonda Serbica) i crno““zelena traka, usvojeni su kao simbol Dana primirja kod nas. Ljubičasti cvet, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, autentična biljna vrsta ovih područja karakteristična je po svojoj izdržljivosti, čak i mogućnosti da oživi posle sušenja, što simboliše oživljavanje Srbije i posle okupacije neprijatelja, dok je traka replika trake sa Albanske spomenice.
VAGON SIMBOL UŽASA
Prvi svetski rat bio je, do tada, najveći sukob u istoriji čovečanstva. Iako je označio velike promene na geopolitičkom planu Evrope, suštinski je Veliki rat bio samo zloslutna najava onoga što je usledilo svega 21 godinu kasnije. O tome možda “najplastičnije“ govori sudbina vagona u kome je primirje potpisano. Posle novembra privremeno je povučen iz upotrebe, a potom i vraćen kao deo kompozicije francuskog predsedničkog voza. Povodom obeležavanja devete godišnjice primirja, 1927. godine, vraćen je na isto mesto gde je bio 1918 ““ te. Nažalost, kao dokaz konačne ništavosti primirja, Adolf Hitler je 1940. godine, zahtevao da snage Francuske bezuslovnu predaju potpišu baš u ovom vagonu.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa