Инфо

Берза

 • aero 704 ▲ 5,86%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • enhl 600 ⚫ 0,00%
 • irtl 465 ▼ -8,82%
 • kmbnpb 880 ▲ 0,92%
 • mtlc 2.015 ▲ 0,60%
 • niis 685 ▲ 0,15%
 • pmli 401 ▼ -4,52%
 • sjpt 174 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • tgas 10.855 ▲ 0,03%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(3. новембар 2016.)
ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЛЕЧЕЊУ ВИРУСНИХ ИНФЕКЦИЈА

Врхунски стручњаци у Шапцу

У Шапцу је организована дводневна конференција посвећена лечењу вирусних инфекција, у оквиру које су водећи српски стручњаци са клиника за инфективне и тропске болести представљали трендове у дијагностици и лечењу хепатитиса Б, хепатитиса Ц и ХИВ инфекције, као и резултате најновијих студија везаних за иновативне терапије у области хроничних вирусних инфекција.
Учесници су нагласили значај мултидисциплинарног приступа у изради заједничке стратегије за унапређење ефикасности и квалитета лечења готово пола милиона оболелих од хроничних вирусних обољења у Србији. Посебна пажња је посвећена и терапији ХИВ инфекције, 30 година после првог дијагностикованог случаја овог обољења у нашој земљи.
Присутне је у име града домаћина поздравио Игор Марсенић, члан Градског већа, који је подржао иницијативу за одржавање оваквог научног скупа на највишем нивоу управо у Шапцу.
- Шабац је у модерној историји Србије, захваљујући географском положају, дуго био најнапреднији град. Ми се поносимо прошлошћу и иновацијама по којима је Шабац познат, а под тим мислим на прву апотеку, прву зграду болнице у централној Србији, на доктора Аврама Винавера који је донео први рендген уређај на Балкан и то баш у Шабац. Тема јавног здравља је за нас изузетно значајна и посвећујемо јој посебну пажњу - рекао је Марсенић.
Овај стручни скуп била је прилика да на једном месту мишљења и искуства размене најеминентнији српски лекари, стручњаци из релевантних области са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, Клинике за инфективне болести клиничких центара Војводине, Ниша и Крагујевца, са Војномедицинске академије, као и колега из мањих, али за здравствени систем Србије једнако важних центара.
У оквиру посебног панела, млади лекари специјализанти први пут су имали прилику да представе своја знања о правцима истраживачког рада у области антивирусне терапије.
Организатор скупа била је компанија Медикофармација.
ДОЋИ ДО ШТО БОЉЕГ ЛЕЧЕЊА
Представљајући резултате најновијих студија везаних за терапију хепатитиса Ц, доц. др Ивана Милошевић, инфектолог и гастроентеролог са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, истакла је да је уз помоћ иновативне терапије направљен велики помак ка потпуном излечењу, што даје наду и хиљадама оболелих од хроничног хепатитиса Ц и Б широм Србије.
- Окупили смо колеге са свих клиника за инфективне и тропске болести у Србији, како бисмо користећи мултидисциплинарни приступ заједнички осмислили стратегију даљих корака и усмерили напоре ка проналажењу решења која би омогућила што квалитетније лечење оболелих у нашој земљи, у корак са светским достигнућима у овој области - навела је др Милошевић.
Н. К.

Најновији број

21. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa