10. novembar 2016.10. nov 2016.
Vreme za kupanje voća

OBAVEZNO PLAVO PRSKANjE

Novembar mesec je pravi trenutak za takozvano plavo prskanje voća. Poljoprivrednicima ide na ruku i najavljena dugoročna prognoza koja kaže da će vreme biti idealno za obavljenje poslova u voćnjaku.
-Preporučujem da se obavezno izvrši ova mera jer su biljke odbacile već preko 50 posto lista, što je pravo vreme za plavo prskanje. Voćari moraju biti svesni da greške koje se naprave ako se ne uradi ova mera zaštite neće moći da se nadoknadi na proleće. Ova mera omogućava opštu dezinfekciju stabla i sprečava posebne grupe infekcija, koje se bez ovog prskanja ne mogu držati pod kontrolom. Na svim mestima gde je list opao, rak ranama na kori i mumificiranim plodovima, preživljavaju razni patogeni koji se bez ove mere ne mogu suzbiti a na proleće kada krene vegetacija mogu biti pogubni po voće i prinos, što je najvažnija stvar, kaže stručnjak Direkcije za poljoprivredu Predrag Vujković.
Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno plavo prskanje obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kaplje. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa kada se voćnjak njima isprska, dobija plavičastu nijansu, po kojoj je ovaj tretman dobio ime plavo prskanje.
Voćke treba kvalitetno oprskati - okupati ih, da tečnost može da dospe u svaku ranicu i da sklizne do korenovog vrata voćke. Da bi se to postiglo, obično se preporučuje utrošak od 400 litara tečnosti po metru visine stabla, odnosno 1.200 litara po hektaru za stabla visine 3 metra.
Ako se ne može obezbediti kvalitetno prskanje, zbog vremenskih uslova, vetar ili starog atomizera, preporučuje se dva prohoda sa polovinom doze preparata i vode, pri čemu se drugi prohod izvodi iz suprotnog smera u odnosu na prvi, čim se osuši deposit prvog prohoda.
Krečenje stabala je još jedan metod zaštite, posebno od smolotečine i većih rana na voćki. Izvodi se najkasnije do kraja januara. Zaštita kombinacijom krečnog mleka, kreča, sumpora i kuhinjske soli preporučuje se zbog usporavanja kretanja biljnih sokova kako ne bi došlo do početka vegetacije u slučaju visokih temperatura ili da ne dođe do izmrzavanja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa