10. novembar 2016.10. nov 2016.
Muke evropskih traktorista

ABS OBAVEZAN ZA TRAKTORE

Srpski poljoprivrednici nemaju probleme kao kolege u Evropskoj uniji. Možda, jednog dana, ipak podelimo zajedničku brigu: Da li je potreban ABS sistem u traktorima?
Poljoprivrednici i predstavnici industrije poljoprivrednih mašina u Evropi upozoravaju da je plan Evropske komisije da traktori budu opremljeni sistemom protiv blokiranja kočnica ABS zasnovan na netačnim analizama i nepotrebno skup za proizvođače. Oni kažu da Komisija traktore tretira kao automobile i ukazuju na potencijalne rizike ako ABS postane obavezan i u traktorima manje brzine, kao i na visoku cenu za obnavljanje voznog parka.
U Evropskoj uniji traktori koji razvijaju brzinu veću od 60 kilometara na sat od 2016. moraju da imaju instaliran ABS sistem.
Sada Komisija treba da odluči da li ABS tehnologija treba da bude obavezna i za traktore koji razvijaju brzinu od 40 do 60 kilometara na sat od 2021. godine.
Evropsko udruženje proizvođača poljoprivrednih mašina (CEMA) smatra da Komisija pogrešno tretira traktore kao automobile.
Industrija poljoprivrednih mašina mišljenja je da bi obavezno uvođenje ABS ili neke druge tehnologije moglo da se opravda jedino ako bi postojalo obilje dokaza o opasnosti i jasni dokazi da tehnologija o kojoj je reč može da pomogne da se ta opasnost izbegne. CEMA tvrdi da ABS tehnologija neće doprineti unapređenju bezbednosti, dok bi unapređenjem signalizacije i osvetljenja moglo da se spreči do 70 nesreća sa fatalnim ishodom.
S obzirom da su traktori prvenstveno vozila koja se ne voze po drumu, uvođenje tehnologije za vožnju drumovima, poput ABS, može da ima suprotne efekte i kreira nove opasne situacije. Na uskom seoskom putu može da dovede do novih još opasnijih situacija.
Procenjuje se da bi traktori sa ABS-om mogli da koštaju i do 5.000 evra više, što će takođe uticati na odluku.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa